Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Duka se solidarizuje s obviněným knězem

Datum publikace20. 11. 2001, 13.00
TiskTisk

'Vztáhněte obvinění i na mě', říká místopředseda ČBK biskup Duka.

Praha: Místopředseda České biskupské konference (ČBK) královéhradecký biskup Dominik Duka se solidarizuje s P. Vojtěchem Vlastimilem Protivínským, který byl na popud komunistů obviněn ze spáchání trestného činu hanobení národa, rasy a přesvědčení.

V rozhovoru pro tiskové středisko ČBK biskup Duka doslova prohlásil: 'Žádám, aby obvinění vznesené proti P. Protivínskému bylo vzneseno i proti mně'. Podle sdělení tiskové mluvčí brněnské diecéze Martiny Jandlové, stojí za svým knězem i brněnské biskupství.
Duchovní správce farností Rakvice, Zaječí, Milovice, Pavlov a Přítluky v brněnské diecézi vyzýval v listopadu 2000 občany, aby v době probíhajících senátních voleb hlasovali proti komunistické kandidátce (viz přiložený leták).
Podle biskupa Dominika Duky je text letáku v souladu se stanoviskem katolické církve ke komunismu.

Církev ve svých dokumentech nepřetržitě a jednoznačně odmítá všechny ideologie s komunismem spojené (Katechismus katolické církve č. 2425).
Jedna ze sociálních encyklik církve na adresu komunismu říká: 'Když se zmocní vlády, je neuvěřitelné a strašné, jak ukrutně a nelidsky jedná. Svědčí o tom hrozné zpustošení a trosky, kterými posel rozsáhlé kraje východní Evropy a Asie. A jak velkým je komunismus protivníkem a otevřeným nepřítelem církve a samotného Boha, to už bohužel dokázal svými činy více než dostatečně' (Quadragesimo anno).

Tisková konference k tomuto tématu se uskuteční za účasti P. Protivínského dnes ve 14.00 hodin na brněnském biskupství v budově Petrov 2.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou