Lupa
Obsah Obsah
Portál

Slavnost sv. Klementa a kněžský den v Hradci Králové

Datum publikace21. 11. 2001, 18.00
TiskTisk

Slavnost hlavního patrona královéhradecké diecéze spojená s kněžským dnem se uskuteční 23.11. v Hradci Králové.

Hradec Králové: Slavnost sv. Klementa, hlavního patrona diecéze, bude zahájena v 7.30 hodin modlitbou ranních chval v kapli sv. Klementa a bude pokračovat mší v katedrále Svatého Ducha, kterou budou spolu s královéhradeckými biskupy celebrovat kněží diecéze, kteří se v Hradci Králové shromáždí na kněžském dnu. Ten bude mít kromě obvyklé pracovní náplně také část věnovanou právě patronu diecéze - sv. Klementovi. Zazní při ní přednáška doc.PhDr.ThDr. Karla Vrány a také část listu sv. Klementa - v podání herce Miroslava Částka. V 18.00 hodin jsou věřící zváni do kaple sv. Klementa k modlitbě nešpor a po nich od 18.30 hodin k účasti na řeckokatolické bohoslužbě.

Svatoklementská úcta má v Hradci Králové i celé diecézi dlouhou tradici. Do cyrilometodějských dob sahá pověst o založení kaple sv. Klementa v Hradci Králové. Z vděčnosti za záchranu před morovou nákazou v kraji byl r. 1714 sv. Klement prohlášen prvním patronem diecéze a 23. listopad měl být slaven jako zasvěcený svátek, a to po všechny budoucí časy. 10. října 2000 byla památka sv. Klementa v královéhradecké diecézi povýšena na slavnost.

Sv. Klement, patřící mezi tzv. apoštolské otce, vstoupil do dějin církve jako osobnost, jejíž postoj nám poskytuje první důkaz o primátu římského biskupa, jakožto nástupce sv. Petra. Podle tradice se narodil v Římě a ke křesťanství se obrátil na základě přímého působení apoštolů. Setkal se i se sv. Petrem a později se stal jeho třetím nástupcem. Známým se stal jeho dopis do Korintu, řešící situaci po nespravedlivém sesazení tamních církevních představených. V období pronásledování křesťanů byl Klement nucen pracovat v mramorových lomech na Krymu, kde křtil otroky. Za to byl s kotvou na krku hozen do moře. Proto je vzýván jako patron pracovníků v lomech, horníků a jako ochránce proti vodním pohromám. Bývá zobrazován s kotvou.
Podle tradice nalezli ostatky sv. Klementa na Krymu slovanští apoštolé sv. Cyril a Metoděj a přes Velkou Moravu je přinesli roku 868 do Říma. Proto nacházíme často na místech působení slovanských věrozvěstů nebo jejich žáků kostely zasvěcené tomuto světci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou