Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nemuslimská náboženství v Ázerbajdžánu čelí vzrůstajícímu nepřátelství

Datum publikace22. 11. 2001, 9.00
TiskTisk

Baku (Ázerbajdžán)/AIS: Představitelé Církve adventistů sedmého dne v Ázerbajdžánu oznámili, že církev se bude i nadále scházet k bohoslužbám navzdory tomu, že šéf místní tajné policie vyzval všechny nemuslimské náboženské organizace k omezení aktivity.

V novinovém článku vydaném 16.10.2001 označil ministr pro tajné služby Namig Abbassov římské katolíky, příslušníky hnutí Haré Krišna, baptisty a adventisty za 'cizí náboženství', jejichž 'činnost je pro lid Ázerbajdžánu absolutně nepotřebná'. Jejich činnost by se měla 'zásadně omezit, anebo ještě lépe úplně zakázat,' napsal ministr.
Abbassov se odvolal na 'zvýšené nebezpečí terorismu', kvůli němuž prý nemůže cizím náboženským organizacím zajistit bezpečí. Rovněž tvrdil, že některé skupiny byly zázemím pro zahraniční výzvědné organizace.

Ázerbajdžán leží mezi Íránem a Ruskem a je převážně muslimskou zemí. Ke křesťanství se hlásí pouhá 3 % obyvatelstva. Mezinárodní organizace zabývající se dodržováním lidských práv upozorňují, že ačkoliv je v ázerbajdžánské ústavě zaručeno právo občanů zvolit si a praktikovat své náboženství, členové náboženských menšin stále oznamují nové případy diskriminace ze strany vlády.

Kontakt: Bedřich Jetelina, Adventistická informační služba, Zálesí 50, 142 00 Praha 4; tel: 02/4147 1939, 4147 1945; fax: 02/4447 1863; e-mail: komunikace@casd.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou