Lupa
Obsah Obsah
Portál

Závěry 7. konference o mládeži

Datum publikace3. 12. 2001, 16.00
TiskTisk

7. konferece o mládeži, kterou připravila Sekce pro mládež ČBK, proběhla 30.11.-1.12. v Hejnicích za přítomnosti biskupa Jiřího Paďoura - delegáta ČBK pro mládež.

Hejnice: Konference zástupců diecézních center pro mládež, hnutí, komunit, řeholí a občanských sdružení, která pracují v katolické církvi v České republice (ČR) s mládeží, se letos konala již po sedmé. Tentokrát se sešlo na 50 účastníků z 33 subjektů. Přítomen byl také českobudějovický biskup-koadjutor Jiří Paďour, který je při České biskupské konferenci (ČBK) zodpovědný za oblast pastorace mládeže. Pozvání k účasti rovněž přijala Ing. Zora Dvořáková, zástupkyně ředitele Odboru pro mládež Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Nabízíme závěry konference:
1) Vidíme realitu mladých lidí, prožíváme s nimi jejich život a známe jejich kritiku i touhu po změně života. A současně známe reálnou skutečnost v řadě míst naší církve. Vidíme veliký konflikt mezi těmito očekáváními a touhou - a realitou. Prožíváme tedy tento hluboký rozpor v sobě. Abychom ho unesli, potřebujeme hlubokou víru, trpělivost a schopnost mravenčí práce.
2) Současný papež přináší strhující poselství, které je třeba 'vytěžit'.
3) Naše bohatství při doprovázení mladých lidí je duchovní rozměr. Je třeba žít v těsném a neustálém kontaktu s Božím slovem, jak jej nalézáme v Bibli. Je třeba znát a radovat s z obsahu naší víry, který pro nás inspirativně formuluje Katechismus katolické církve. Liturgie musí být krásným radostným slavením. Ústředním poselstvím našeho hlásání je samotná osoba Ježíše Krista. Základem veškerého našeho působení v doprovázení je náš osobní vztah k němu a náš život víry.
4) Cesta s mládeží a k mládeži - to znamená být s mladými lidmi, naslouchat jim, vzbuzovat zájem a vytvořit pro ně 'oázu domova'.
5) Velkou výzvou pro nás je hledat účinné cesty k těm, které dosud naše poselství minulo.
6) Jsme na cestě ke společnému rozhovoru, ke spolupráci. Máme touhu si porozumět, přesto, že vidíme velkou rozdílnost. Učíme se spolu hovořit, skutečně si naslouchat, respektovat svá obdarování. K tomu je nutné posílit opravdovou lásku mezi námi.
7) V přípravě příští konference, která se bude konat 29.-30.11.2002, je třeba se pokusit ještě zlepšit soulad očekávání účastníků s tím, co konference může nabídnout. To souvisí i s lepší předchozí přípravou všech účastníků konference.
8) Účastníci považují za naléhavý úkol pastorace mládeže zabývat se systematicky tématem povolání na všech úrovních života církve.
9) Účastníci pokládají za potřebné, aby na teologických fakultách byla pastoraci mládeže věnována výrazná pozornost - zejména ve studijním programu laiků.
10) Účastníci velmi oceňují přítomnost biskupa Jiřího Paďoura na jednání konference a jsou mu vděčni za bratrské naslouchání a podporu.
11) Všem, kteří se v církvi zabývají dětmi a mladými lidmi, nabízí biskup Jiří Paďour spolupráci. Také je vyzývá k tomu, aby ke spolupráci přizvali kněze i aby spolupracovali s dalšími lidmi a institucemi, které se výchovou dětí a mladých lidí zabývají.
12) Novou šancí jsou nové internetové stránky www.signaly.cz. Prostor pro konkrétní spolupráci na republikové úrovni nabídne 2. celostátní fórum mládeže 18.-23.4.2002 ve Žďáru nad Sázavou a 3. celostátní setkání mládeže 13.-18.8.2002 tamtéž.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou