Lupa
Obsah Obsah
Portál

Vatikán chce posílit křesťansko-židovský dialog ve Svaté zemi

Datum publikace5. 12. 2001, 17.00
TiskTisk

Kardinál Walter Kasper hovořil o podpoře křesťansko-židovského dialogu ve Svaté zemi.

Vatikán/KAP: Podle slov německého kuriálního kardinála Waltera Kaspera chce Vatikán posílit křesťansko-židovský dialog ve Svaté zemi. V Izraeli - podobně jako v USA či v Evropě - sice existují kontakty mezi zástupci obou náboženství, mají však být postaveny na širší bázi, uvedl kardinál Kasper v závěru listopadu pro Radio Vatikán. K tomuto účelu bude vytvořena speciální komise.

Se znepokojením se kardinál Kasper vyjádřil k situaci křesťanů ve Svaté zemi. Právě arabští křesťané trpí zejména nezaměstnaností a často nemají kde bydlet. Za pozitivní označil fakt, že obtížné vnější poměry křesťanských církví je semkly více dohromady, a v důsledku tak posílily ekumenismus. Křesťané ve Svaté zemi vědí, že jedině společně mají šanci na přežití. Bohužel mnoho křesťanů region opouští.
'To je pro univerzální církev nepříjemná záležitost. Protože když jako poutníci přijdeme do Svaté země, nechceme vidět jen mrtvé kameny, ale rádi bychom se setkali také s živými křesťanskými obcemi,' uvedl kardinál.

Dále se pozitivně vyjádřil o svém prvním setkání s novým řecko-ortodoxním patriarchou Irinaiosem I.: 'Myslím, že jsme našli vlnovou délku, na níž můžeme vzájemně spolupracovat na cestě ke společnému cíli sblížení, a nakonec k dosažení jednoty našich církví.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou