Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskup Duka požehná Domov sv. Josefa v Žírči

Datum publikace6. 12. 2001, 22.00
TiskTisk

Specializované ošetřovatelské zařízení pro nemocné s roztroušenou mozkomíšní sklerózou ve Dvoře Králové nad Labem - Žírči požehná v pátek 7.12. královéhradecký biskup Dominik Duka.

Žíreč: Charitní zařízení bude otevřeno v pátek dopoledne, kdy ho požehná královéhradecký biskup Dominik Duka po mši, která začíná v 9.30 hodin.
Hospic Anežky České v Červeném Kostelci tak bude moci zahájit provoz nového modelového zařízení resp. jeho první etapy, určené zejména pro nemocné s roztroušenou mozkomíšní sklerózou. Bývalý domov důchodců v Žírči se totiž po nezbytné rekonstrukci proměnil ve specializované ošetřovatelské zařízení, které je určeno na pomoc právě těmto pacientům a jejich rodinám. Diagnóza nemoci 'sklerosa multiplex' znamená pro člověka a jeho blízké značnou psychickou zátěž. Tělo pacientovi, často v poměrně nízkém věku, postupně vypovídá službu a nemocný se postupně stává plně odkázaným na pomoc druhých.

První etapa nového projektu Hospice Anežky České - o kapacitě 14 ošetřovatelských zdravotních lůžek - bude zejména pacientům s roztroušenou mozkomíšní sklerózou poskytovat komplexní péči zahrnující také výuku k samoobsluze, aby se pacient, pokud je to možné, mohl co nejdříve vrátit do svého přirozeného rodinného prostředí. Cílem projektu je především celistvě zlepšit kvalitu života takto těžce nemocných a vytvářet podmínky pro důstojný život.

Zbývajících 12 ošetřovatelských zdravotních lůžek - do celkových 26 - plánuje Hospic Anežky České zřídit v horizontu jednoho až tří let, v závislosti na finančních prostředcích potřebných pro provedení nutných stavebních úprav. Dalších 14 lůžek (do kompletních 40) bude určeno pro trvalý pobyt pacientů bez rodinného zázemí. Realizace tohoto záměru je však zatím plánem do budoucnosti.

Po otevření domova se od 12.45 hodin uskuteční tisková konference.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou