Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Stanovisko Rady sdružení ČKCH k novému zákonu o církvích

Datum publikace14. 12. 2001, 17.00
TiskTisk

Přinášíme stanovisko Rady sdružení Česká katolická charita, které se týkámožnosti přijetí nového zákona o církvích.

Praha: Rada sdružení Česká katolická charita (ČKCH) se na svém zasedání 13.12.2001 v Praze zabývala situací, kterou může vyvolat přijetí zákona o církvích a náboženských společnostech. Rada vydala následující stanovisko:

Tento zákon nutí charity, aby bez zjevného důvodu měnily právní postavení a zeslabuje jejich vazbu na církev. Není pro nás žádnou pomocí, výrazně nám zkomplikuje život a donutí nás investovat čas a peníze do kolotoče administrativní práce s přeregistrací.

Vynaložíme proto veškeré úsilí na změnu pro nás nepříznivé situace. Buď se obrátíme na Ústavní soud, který by mohl svým rozhodnutím příslušnou pasáž zrušit, nebo budeme iniciovat novelu zákona spočívající v jedné větě, která přiřkne církvím právo zřizovat charitativní organizace. V případě schválení zákona napřeme své úsilí tímto směrem.

V tuto chvíli je pro nás důležité, že uvažovaný zákon obsahuje roční přechodné období, protože to bezprostředně neohrozí naše aktivity. Naši práci teď více potřebují bezdomovci, kteří hledají úkryt před zimou, než pracovníci úřadů sociálního zabezpečení, či jiných úřadů, které budeme muset v rámci vynucených změn navštívit.

Motivací naší práce je služba Kristu a bližním. Na prvním místě pro nás stojí člověk v nouzi, kterému chceme pomáhat. Budeme se tedy snažit, aby se případné administrativní a registrační změny co nejméně dotkly našich klientů. K této službě bližním se cítíme být povoláni, jako ostatně církev od svého založení.

Kontakt: Jan Oulík, tiskové odd. sdružení ČKCH; mobil: 0603/89 59 84.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou