Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charita zahájila Tříkrálovou sbírku 2002

Datum publikace19. 12. 2001, 14.00
TiskTisk

Tříkrálovou sbírku připravilo sdružení Česká katolická charita na leden 2002 v celostátním měřítku již podruhé.

Praha: Pokoj a štěstí budou přát na ulicích, náměstích a u prahů domácností v Čechách, na Moravě a ve Slezsku počátkem ledna 2002 skupinky dětských koledníků, doprovázené dospělým vedoucím. Skupinky budou současně koledovat o finanční příspěvky do uzamčených pokladniček. Jejich koleda pomůže spoluobčanům, kteří se bez pomoci svých bližních neobejdou.
Koledníci vyjdou koledovat v období kolem svátku Tří králů (6. ledna) s úředně zapečetěnými pokladničkami. Děti se tak naučí pomáhat svým bližním a občané se seznámí s aktivitami Charity a dostanou možnost na ně přispět.

Požehnání skupinám koledníků v jednotlivých diecézích:
V brněnské diecézi požehná koledníkům biskup Vojtěch Cirkle ve středu 2.1.2002 v 16.00 hodin při mši v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla.
V diecézi České Budějovice bude termín ještě upřesněn.
V královéhradecké diecézi požehná první skupině koledníků biskup Dominik Duka v pátek 4.1.2002 v 9.30 hodin v královéhradecké katedrále Svatého Ducha a druhé skupině v sobotu 5.1. v 9.00 hodin tamtéž P. Jan Šlégr.
V litoměřické diecézi provedou místní ordináři žehnání v jednotlivých farních charitách.
V olomoucké arcidiecézi požehná arcibiskup Jan Graubner v sobotu 29.12.2001 v 10.00 hodin v olomoucké katedrále sv. Václava a ve stejný den ve 14.30 hodin ve farním kostele v Uherském Hradišti.
V ostravsko-opavské diecézi požehná biskup František Lobkowicz ve středu 2.1.2002 v 15.00 hodin v katedrále Božského Spasitele v Ostravě.
V plzeňské diecézi bude slavnostní zahájení Tříkrálové sbírky probíhat společně s koledníky z řezenské diecéze (D) ve středu 2.1.2002 od 13.00 hodin v Chebu, ve čtvrtek 3.1. v 15.00 hodin požehná biskup František Radkovský koledníkům v děkanském kostele v Klatovech a v 17.30 hodin v mázhauzu plzeňské radnice, odkud půjde průvod do katedrály. V pátek 4.1. bude biskup žehnat v 10.00 hodin v Karlových Varech a v 15.00 hodin na náměstí v Domažlicích.
V Praze požehná koledníkům kardinál Miloslav Vlk v kostele Panny Marie Sněžné ve čtvrtek 3.1.2002 v 18.00 hodin.

Po naplnění kasiček budou tyto opět úředně otevřeny a prostředky sečteny a odeslány na centrální konto 1011017777/5500 u Raiffeisenbank v Praze 1, variabilní symbol 777.
Současně obdrží jednotlivé domácnosti do schránek tříkrálové složenky s předtištěným centrálním kontem. Tímto způsobem budou moci přispět i lidé, kteří se s koledníky nepotkají.
Letos poprvé mohou lidé přispět do Tříkrálové sbírky také prostřednictvím internetového bankovnictví přes nově zřízenou webovou stránku na adrese www.trikralovasbirka.cz. Stránka byla spuštěna 14.12.2001 a lze na ní mj. najít podrobné informace o výsledcích Tříkrálové sbírky 2001.

Většina z vybraných prostředků bude vrácena do míst, kde byly peníze vykoledovány - na podporu místních projektů. Jedná se zejména o projekty pro matky s dětmi a mladé lidi v tísni, seniory a bezdomovce. Menší část bude směřovat na pomoc do zahraničí.

Tříkrálovou sbírku provází mediální kampaň. V televizi Nova poběží 30vteřinový klip. Generálním sponzorem Tříkrálové sbírky 2002 je Česká spořitelna, a. s. Hlavními partnery jsou firmy Nar a Spin Plzeň s.r.o. Dalšími mediálními partnery jsou deník Lidové noviny, Katolický týdeník a magazín AD.
V týdeníku Respekt vyšla 17.12. 4stránková publicistická příloha, která přibližuje využití prostředků Tříkrálové sbírky 2001.

Tříkrálovou sbírku uspořádala Charita poprvé v lednu 2001. Sbírka překvapivě vynesla částku 31,925.318 Kč. Z těchto peněz byly většinou podpořeny desítky projektů na místní úrovni v České republice. Jednalo se zejména o nákup zdravotnických pomůcek a materiálu, podporu sociálně slabých rodin s dětmi, příspěvek na vybavení domovů a stacionářů nábytkem a pomůckami, zakoupení dopravních prostředků pro ošetřovatelky a pečovatelky, příspěvek na rekonstrukci objektů a projektovou dokumentaci, příspěvek na prázdninový pobyt dětem ze sociálně slabých rodin atd.
Jedna pětina celkové částky byla věnována n

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou