Lupa
Obsah Obsah
Portál

Klenotnice Vyšehradské kapituly

Datum publikace21. 12. 2001, 12.00
TiskTisk

O Vánocích je možné navštívit v Lobkovickém paláci na Pražském hradě výstavu exponátů z klenotnice Vyšehradské kapituly.

Praha: O vánočních svátcích je také možné shlédnout výstavu 'Klenotnice Vyšehradské kapituly' v Lobkovickém paláci na Pražském hradě. V pořadí 12. výstava Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, pořádaná ve spolupráci s Národním muzeem, byla zahájena 5.12.2001 u příležitosti 170. výročí narození probošta Mikuláše Karlacha (* 5.12.1831). Expozici bude možné navštívit až do 24.2.2002.

Založení Kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě v roce 1070 a korunovace prvního českého krále Vratislava II. roku 1086 zahájily tisíciletou historii církevní reprezentace na Vyšehradě. Klenoty, preciosa a paramenta v ní sehrály důležitou roli. Jejich kulturní a umělecký význam můžeme náležitě zhodnotit teprve v posledních letech díky restaurování mnohdy poničených památek a systematickému uměleckohistorickému výzkumu.

Tato výstava některá díla nově identifikuje, jiná vrací do původního kontextu. Podle kritérií umělecké kvality byla vybrána asi jedna pětina vyšehradských fondů a dvě desítky exponátů z Národního muzea. Výběr ovlivnil fakt, že některé předměty ještě čekají na obnovu a objeví se až ve stálé expozici chrámové pokladnice na Vyšehradě, jejíž otevření je plánováno na rok 2002.

V roce 2003 by pak měl být odhalen pomník probošta Mikuláše Karlacha (1831-1911) v Karlachových sadech na Vyšehradě. Karlach zrealizoval rozšíření a výstavbu Vyšehradského hřbitova na národní pohřebiště a inicioval výstavbu monumentální hrobky Slavín. Jeho největším dílem je koncepce úpravy Vyšehradu do nynější podoby a její realizace.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou