Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Na Ostravsku začali koledovat Tři králové

Datum publikace4. 1. 2002, 19.00
TiskTisk

V ostravsko-opavské diecézi letos vyrazí do ulic na tisíc kolednických skupin. Koledování bylo zahájeno 3.1. v Ostravě.

Ostrava: Přes značnou nepřízeň počasí přijeli 2.1. do Ostravy zástupci Charit a koledníků ostravsko-opavské diecéze pro požehnání biskupa Františka Lobkowicze. To se uskutečnilo na závěr mše v ostravské katedrále Božského Spasitele.

První skupinky 'tří králů' vyšly v některých místech diecéze na koledu již včera (3.1.). Nejvíce skupin však půjde koledovat o víkendu. Na koledu vyrazili v Ostravě mj. také ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Jiří Hořínek, ředitel Charity Ostrava Martin Pražák a koordinátor Kumar Wishvanatan, kteří přinesli koledu primátorovi, hejtmanovi, biskupovi a jejich spolupracovníkům.
Tříkrálový kulturní večer na podporu Charity Ostrava se koná v Ostravě - Hošťálkovicích. Organizuje ho místní duchovní P. Libor Botek a zástupci Obecního úřadu. Výtěžek bude věnován na zřízení centrální kuchyně ostravské Charity pro její střediska a na výstavbu, provoz a vybavení Duchovního centra sv. Kláry v Hrabyni.
V Ostravě - Heřmanicích bude stát v čele tříkrálové skupinky salesián P. Leoš Ryška SDB, ředitel Telepace Ostrava. Heřmanická koleda bude použita pro chráněné dílny Charity sv. Alexandra v Ostravě - Kunčičkách.
Charita Opava připravuje noční 'Tříkrálové bdění' v kostele Svatého Ducha v Opavě (u kláštera minoritů) z 5. na 6. ledna. Účast na něm přislíbili zástupci všech křesťanských církví na Opavsku. Začátek ekumenického setkání je stanoven na 20.00 hodin, o půlnoci bude celebrována mše.

V ostravsko-opavské diecézi letos vyrazí do ulic na tisíc kolednických skupin. Nejvíce (180) jich vypravila Charita Odry. Z výtěžku letošní sbírky plánují místní Charity podpořit následující projekty:
* Charita Frýdek-Místek - rekonstrukce objektu pro mentálně postižené muže a ženy
* Charita Hlučín - keramická pec pro chráněnou dílnu, nábytek pro zdravotně postižené do Domova sv. Mikuláše
* Charita Jablunkov - provoz rehabilitačních dílen (dosud není dotován z jiných zdrojů) a keramická pec
* Charita Javorník - příspěvek na mikrobus pro Denní stacionář pro děti s kombinovanými vadami
* dobrovolná Charita Orlová přispěje Dennímu dětskému sanatoriu v Orlové.

Kontakt: Jarmila Sýkorová, Diecézní charita ostravsko-opavská; tel: 069/612 73 62; mobil: 0604/52 74 53 nebo Jan Oulík, tiskové odd. sdružení ČKCH; mobil: 0603/89 59 84 nebo Marta Fišerová; mobil: 0603/51 12 42.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou