Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Farnosti odeslaly žádosti na odškodění 786 zvonů

Datum publikace7. 1. 2002, 18.00
TiskTisk

Před koncem roku 2001 zaslalo jen ostravsko-opavské biskupství 202 žádostí na odškodnění rekvírovaných zvonů v celkové váze 266 tun.

Ostrava: Více než 130 kilogramů tiskopisů se žádostmi o odškodnění za zvony zkonfiskované během 2. světové války odeslalo ostravsko-opavské biskupství do švýcarské Ženevy. Pracovníci stavebního oddělení biskupství společně se svými spolupracovníky v 11 děkanátech diecéze připravili celkem 202 žádostí. Podle údajů získaných v archivech a na základě svědeckých výpovědí a zápisů v kronikách, přišla církev na severní Moravě a ve Slezsku o 786 zvonů v celkové váze 266 tun. Přitom nejstarší zvon sňali němečtí vojáci z věže kostela v Hati u Hlučína. Přes 600 kg těžký zvon byl ulit již v roce 1513. V německých hutích skončil také 60kg zvonek z roku 1564, který vyzváněl v Petřvaldě u Nového Jičína. Více než 3 tuny vážící zvon postrádají od války v konkatedrále Panny Marie v Opavě. Dodnes ve věži kostela zvony zcela chybí a na bohoslužby svolává věřící jen imitace vyzvánění z reproduktorů.

Náboženské komunity a organizace měly nárok na odškodnění na základě německého nadačního zákona, který vstoupil v platnost 12.8.2000. Tento zákon ustanovil Mezinárodní organizaci pro migraci se sídlem v Ženevě kompetentní pro vyřizování žádostí o odškodnění nuceně nasazených, obětí otrockých prací, ale také majetkových újem způsobených německými podniky v období 2. světové války. Zvony a jiné vybavení kostelů, zabavené německými úřady, spadá právě do této kategorie. Termín odevzdání žádostí skončil datem 31.12.2001 a Mezinárodní organizace pro migraci bude nyní doručené materiály, které posílali poškození z celé Evropy, zpracovávat.

Finanční odškodnění by měly jednotlivé farnosti obdržet do konce tohoto roku. Výše částky za zcizené zvony však dosud není známa. Každá žádost obsahovala přepočet současné ceny potřebné k výrobě zvonu podle tabulek vypracovaných zvonařským mistrem Josefem Tkadlecem z Halenkova na Vsetínsku. Průměrná cena za 1 kilogram zvonu je dnes účtována hodnotou 500 korun.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou