Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Číně zemřel tzv. podzemní biskup

Datum publikace9. 1. 2002, 9.00
TiskTisk

Řím (I)-Peking (Čína)/KNA: Mattia Pei Shangde, katolický 'podzemní biskup' v Pekingu, zemřel ve věku 83 let. Podle sdělení vatikánské misijní zpravodajské služby Fides, zakázala čínská komunistická policie slavnostní pohřeb, který se měl konat 2. ledna. V rodném místě biskupa byl povolen jen malý obřad, kterého se nesměli zúčastnit věřící z Pekingu.
Pei byl jmenován biskupem v roce 1980. Předtím strávil 10 let v pracovních táborech. Od dubna 2001 žil v domácím vězení.

V Číně mohou svobodně vyznávat svou víru jen příslušníci tzv. Čínského katolického národního sjednocení (zal. r. 1957), které spolupracuje s komunistickým režimem a nemá žádné vztahy se Svatým stolcem. Příslušníci katolické církve - věrné Svatému stolci - jsou úřady pronásledováni. Rovněž diplomatické styky mezi Svatým stolcem a komunistickou Čínou byly v r. 1957 přerušeny. Na druhé straně však Svatý stolec udržuje diplomatické vztahy s Tchajwanem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou