Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Uctění památky krále Vratislava II.

Datum publikace11. 1. 2002, 9.00
TiskTisk

Památka prvního českého krále a zakladatele Vyšehradské kapituly bude uctěna mší 14.1. od 16.30 hodin na Vyšehradě.

Praha: Slavnostní mše k uctění památky prvního českého krále Vratislava II. - zakladatele Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě - se koná ve výroční den jeho úmrtí, v pondělí 14. ledna v 16.30 hodin v chrámu sv. apoštolů Petra a Pavla na Vyšehradě. Hlavním celebrantem bohoslužby bude Mons. Karel Havelka, vyšehradský kanovník a generální vikář litoměřické diecéze.

Kapitula je jednou z nejstarších dosud existujících právnických osob na našem území. Český král Vratislav II. (1061-1092) ji založil v roce 1070. Do druhé poloviny 15. století zastával její představitel - probošt - místo kancléře království a vedl dokonce zahraniční politiku českého státu.
Od roku 1992 stojí v čele kapituly probošt P. Antonín Doležal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou