Lupa
Obsah Obsah
Portál

Ocenění životního díla Gregora Mendela a pohled na budoucnost genetiky

Datum publikace29. 1. 2002, 9.00
TiskTisk

Základní kámen projektu výstav o Gregoru Mendelovi položen v Brně.

Brno: První setkání u příležitosti projektu výstavy 'Génius genetiky' proběhlo ve starobrněnském augustiniálnském opatství v pátek 25.1.
Jméno Gregora Mendela je všeobecně známým pojmem. Jeho pokusy s hrachem, jež byly základem nauky o dědičnosti, jsou nám dosud známy z hodin biologie. Přesto však zůstává vlastní význam Gregora Mendela široké veřejnosti dodnes téměř neznámý. Sotva kdo ví, že Mendel je zcela oprávněně pokládán za původního zakladatele vědy, která je dnes známa jako genetika.

Byl ustanoven mezinárodní tým, který se nyní zabývá úkolem spočívajícím v náležitém představení života a díla Gregora Mendela široké veřejnosti: místo Mendelova působení, kterým je Opatství sv. Tomáše v Brně, se stane dějištěm výstavy s názvem 'Génius genetiky', která bude zahájena v květnu 2002 a bude probíhat do května 2003. Předehra k této mezinárodní výstavě se uskutečnila v pátek 25.1., kdy se na pozvání augustiniánského opata Lukáše Evžena Martince, a Sdružení pro podporu výzkumu genomů setkali v Opatství sv. Tomáše při výměně názorů zástupci českých univerzit, politici a představitelé hospodářské sféry země, vědci a umělci.

Za iniciátora plánované výstavy je pokládán právě opat Martinec. Osoba Gregora Mendela pro něho představuje zdařilý příklad rovnoprávné existence víry a vědy: 'Gregor Mendel je tím, kdo vyvrátil nepravdivý mýtus, jímž jsme byli po dlouhou dobu živeni a který spočívá v tvrzení, že víra a věda jsou ve vzájemném rozporu. Naopak prokázal, že poznání a víra mohou jít spolu ruku v ruce a navzájem k sobě patřit,' prohlásil Martinec v rámci akce.

Kim Nasmyth, vedoucí Ústavu pro výzkum molekulární patologie ve Vídni, který společně s vídeňským Sdružením pro podporu výzkumu genomů celý projekt koordinuje, poukázal ve svém vystoupení na skutečnost, že genetika je dnes pokládána za jeden z klíčových vědních oborů 21. století: 'Aby bylo genetice možno rozumět v podobě, v jaké se dnes jeví, je nutno ohlédnout se k počátkům výzkumu genů a pochopit, co vědec, jakým byl Gregor Mendel, uvedl do pohybu,' řekl Nasmyth na setkání v Brně.

Genetika v oblasti rozporů mezi vědou a uměním
K realizaci výstavy byla přizvána mezinárodně uznávaná skupina kurátorů. V osobách Martina Kempa, profesora dějin umění na Oxfordské univerzitě, a Martiny Wallaceové, lektorky pro umění a umělecký design na londýnské Centrální univerzitě sv. Martina ve Velké Británii, byli nalezeni dva britští specialisté, kteří se prostřednictvím svého podniku 'Artakt' snaží uskutečňovat projekty na průsečnici umění a vědy. Vypracovali poutavou koncepci brněnské výstavy, která předpokládá konfrontaci historických originálů, které budou veřejnosti představeny vůbec poprvé, s díly současného umění, která byla vytvořena právě pro tuto výstavu.

'Zdá se, že pro uznání Mendelovy práce a jeho vizí nemohla být zvolena vhodnější doba než dnešek, kdy se genetický výzkum již stal integrovanou součástí našeho života i naší budoucnosti,' dává Martin Kemp najevo své přesvědčení o aktuálnosti tématu. Aby bylo možno odpovídajícím způsobem vystihnout jak život Gregora Mendela, tak i počátky genetiky, spolupracují tvůrci výstavy rovněž s Mendelianiem, které je součástí Moravského zemského muzea v Brně. Během výstavy tak bude veřejnosti poprvé předvedena řada předmětů z Mendelova vlastnictví.

Mezinárodní spolupráce
Plánované aktivity nemají přinést prospěch pouze Opatství sv. Tomáše. Rektor Masarykovy univerzity, prof.RNDr. Jiří Zlatuška, je přesvědčen o tom, že užitek z plánovaných projektů bude mít i samotné město Brno. Vědecké poznání nezná žádné národní hranice. 'Rozmanitost podnětů a rozdílnost prostředí jsou živnou půdou pro vznik nových myšlenek. Proto je obzvláště potěšitelné, že příprava výstavy i dalších aktivit, které na ni navazují, jsou dílem mezinárodního společenství přátel a propagátorů Mendelova díla, přičemž zde zvláště dobře fungují vazby mezi Brnem a Vídní,' svěřil se profesor Zlatuška.

Také Ki

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou