Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zpráva z výročního sněmu Unie katolických žen

Datum publikace4. 2. 2002, 18.00
TiskTisk

Praha: Unie katolických žen (UKŽ) na svém sněmu 2.-3. února oslavila 10. výročí svého založení. V Praze se sešly ženy z celé republiky: z Plzně, Českých Budějovic, Ústí nad Labem, Tábora, Turnova, Brna, Mladé Boleslavi, Postřelmova, ze Svitav, z Ostravy, Liberce, Pardubic, Benešova i samotné Prahy. Oslavovat s nimi přijely také ženy ze zahraničí (předsedkyně evropské sekce Světové unie ženských katolických organizací WUCWO Marie Louise van Vijk, ženy ze spřátelených organizací z Německa a Slovenska) i ženy z jiných církví. Také představitelé katolické církve přišli ženy pozdravit, ocenit jejich dosavadní práci a dodat odvahu do budoucnosti. Setkání navštívil apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Erwin Josef Ender, pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, předseda České biskupské konference (ČBK) olomoucký arcibiskup Jan Graubner a duchovní rádce UKŽ pražský světící biskup Jaroslav Škarvada.

Téma sněmu 'Ženy z malých měst a obcí - jejich potřeby a problémy' se ukázalo jako téma v současnosti velmi potřebné a aktuální. V dopolední části zazněla přednáška Ing. Bohuslavy Boučkové 'Úloha žen v ekonomice: kdo ji hodnotí a jak?', která názorným výkladem dokázala, že při posuzování ekonomického rozvoje jednotlivých zemí podle výše hrubého domácího produktu dochází k velikému zkreslení, protože práce žen je značně podhodnocena nebo vůbec nezhodnocena, neboť se do tohoto ukazatele vlastně nepromítá (práce v domácnosti, v hospodářství, v zemědělství, péče o děti a jejich výchova, péče o starší a nemocné členy rodiny apod.). O kvalitě lidského života a životní úrovni obyvatel mnohem pravdivěji vypovídají jiné srovnávací ukazatele, které jsou však našim ekonomům a politikům zatím jakoby neznámé. Chceme-li to změnit, je třeba, aby se ženy více zapojovaly do politického a společenského dění, a to nejen na komunální úrovni.
Odpolední pracovní skupiny probíraly jednak problematiku stávajících aktivit UKŽ (Křesťanská poradna pro ženy v tísni a linka důvěry, Prorodinná politika v práci UKŽ), ale i nové impulsy pro další rozvoj činnosti (Dobrovolná práce ve formě projektů, Zakládání nových poboček UKŽ, Problémy žen malých měst a obcí - vlastní zkušenosti a Modlitby matek - duchovní iniciativa žen).
Den byl zakončen mší, kterou celebroval arcibiskup Graubner společně s biskupem Škarvadou, a slavnostní večeří.

Druhý den po bohoslužbě si ženy mohly prohlédnout Prahu v rámci netradiční tématické procházky 'Po stopách staropražských pověstí'. Odvážely si z Prahy radost z prožité oslavy i povzbuzení do další, často tiché a neoceněné, ale tolik potřebné práce.

Zprávu zapsala PhDr. Markéta Koronthályová, předsedkyně UKŽ.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou