Lupa
Obsah Obsah
Portál

Arcibiskup Graubner ke kauze vinných sklepů

Datum publikace6. 2. 2002, 14.00
TiskTisk

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner zveřejňuje následující sdělení ke kauze vinných sklepů.

Olomouc: Drazí bratři a sestry, dovolte, abych nabídl druhý pohled na problém podaný televizí Nova, v němž je ukazován váš biskup jako zloděj a podvodník.

Především: sám za svou osobu nepodnikám. Jako arcibiskup jsem představitelem Arcibiskupství olomouckého. Arcibiskupství olomoucké je společníkem Arcibiskupských vinných sklepů, kde za arcibiskupství jednají pověření pracovníci. Jednatel společnosti, který mě dnes napadá, byl původně zaměstnancem sklepů církevního podniku Unita. Že jsem jej tehdy podpořil při oddělení od Unity, byla moje první chyba. Dlouhé neshody se společníky chtělo arcibiskupství řešit odchodem ze společnosti i za cenu, že společníkům přenechá bezplatně celý obchodní podíl, pokud přestanou používat v názvu slovo 'arcibiskupské', aby problémy společnosti nevrhaly stíny na církev. Společníci ani toto nepřijali. Spory skončily podáním žalob z obou stran. Soudy zatím neskončily. Věříme, že nezávislý soud ukáže pravdu, za kterou se nebudeme stydět.

Přiznávám, že z mé strany se stala další chyba před několika lety, když jsem podepsal příkaz bance ke zrušení účtu s 15 tisíci korunami, který nepatřil arcibiskupství, ale společnosti. Dodnes nemám vysvětlení na to, jak se to mohlo stát, ale když se tehdy na chybu přišlo, arcibiskupství ihned peníze s omluvou vrátilo.

Možná pamatujete na aféru zvanou Prečanův poklad, kde jsem byl obviňován, že nechci zaplatit nálezné. Televize tehdy překroutila každý můj výrok. Soud dal nakonec za pravdu nám. Žalobce se přišel omluvit a já omluvu přijal. O tom jste se však ze sdělovacích prostředků už nedozvěděli.

Mnoho se psalo o tom, že arcibiskupství okrádá obětavého podnikatele a nechce mu doplatit opravu jednoho kostela. Soud ukázal, že žalobce na žádné další peníze neměl nárok. O tom se však už nepsalo.

Česká tisková kancelář před časem uvedla na internetových stránkách na závěr mého životopisu, že na mě bylo vzneseno obvinění. Byl jsem obviňován z krytí údajných zločinů jednoho kněze. Státní zastupitelství uznalo obvinění za bezpředmětné. Stín obvinění však nezmizel.

Je mi velmi líto, že mnoho lidí, kteří věří sdělovacím prostředkům se nad církví pohorší. Věřím, že vy si umíte udělat zdravý úsudek. Pána Boha prosím, aby v hojnosti rozdával dnes tak potřebný dar rozlišování i schopnost odpouštět a více milovat pravdu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou