Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Peking vede válku proti muslimům

Datum publikace7. 2. 2002, 18.00
TiskTisk

Čínští komunisté neustávají v tvrdém pronásledování náboženství.

Göttingen (D)/KNA: Od teroristických útoků v USA 11. září 2001 vzrostly podle informací Společnosti pro ohrožené národy (GfbV) represe čínských policejních sil proti muslimským Uigurům, sídlícím v severozápadní provincii Xinjiang. 'Peking vede válku proti muslimům,' prohlásil referent GfbV pro Asii Ulrich Delius v Göttingen u příležitosti 5. výročí 'masakru v Gulji' v provincii Xinjiang. Jen v hlavním městě provincie Urumutschi bylo v listopadu a prosinci loňského roku zatčeno z politických důvodů 526 Uigurů.

Bojem proti terorismu nelze ospravedlnit, že muslimští duchovní jsou donucováni k účasti na převýchovných kurzech komunistické strany, a že muslimským žákům byl v průběhu měsíce ramadánu (v listopadu) zakazován půst, kritizoval Delius. Komunistická strana v Hotanu, jednom z velkých měst ve východním Turkistánu, v lednu t.r. dokonce vyzvala k 'čistce' a 'reorganizaci škol'.

5.2.1997 vypukly v Gulje velké nepokoje, když rodinní příslušníci a přátelé požadovali propuštění stovek muslimských věřících, kteří byli zatčeni během společné modlitby.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou