Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Konference o eucharistii v Hradci Králové

Datum publikace11. 2. 2002, 11.00
TiskTisk

Teologickou konferenci v Hradci Králové pořádá ve dnech 18.-20. února Diecézní teologický institut.

Hradec Králové: Cílem konference je poukázat na tajemství eucharistie jako na centrální tajemství, ve kterém se uskutečňuje a uchovává plnost života církve. Její tématickou náplň tvoří nejprve referáty sledující biblická starozákonní i novozákonní východiska k mystériu (Josef Hřebík, Th.D. a doc. Ladislav Tichý, Th.D.). Samostatné příspěvky dále zdůrazní trinitární a eklesiální základ eucharistie (prof. Ctirad V. Pospíšil, Th.D. a ThLic. Richard Machan). Dále zazní referát představující pojímání svátosti eucharistie v dějinách dogmatu (prof.Dr. Josef Dolista, Th.D., Ph.D.). Na závěr zazní kratší příspěvky pojímání eucharistické úcty na křesťanském Východě a Západě (ThDr. Walerián Bugel), aktuální otázky slavení eucharistie (doc. Pavel Ambros, Th.D.) a některé body vztahu eucharistie a kultury (doc.ThDr.PhDr. Karel Vrána).

Konference se uskuteční v královéhradeckém Pastoračním středisku v budově Nového Adalbertina na Velkém náměstí od 18. do 20. února. Je určena všem zájemcům z řad kněží, jáhnů a pastoračních pracovníků, studentům teologie i dalším zájemcům činným v odborně-teologické či pastorační oblasti.

Konference se koná v rámci odborné přípravy na Eucharistický kongres královéhradecké diecéze. Zároveň má být příspěvkem, se kterým chce v roce 2002 tato diecéze vystoupit na širší teologické scéně v České republice. Proto je konference uspořádána tak, aby její obsah sledoval linii základního úvodu do tématu a po zveřejnění mohl posloužit i jako pomůcka ke studiu. Tím je určena i podoba personálního zajištění, takže se mezi přednášejícími objeví představitelé všech katolických teologických fakult v Čechách a na Moravě.

Konference je vyústěním dvou seminářů, které Diecézní teologický institut pořádal v uplynulých letech. V roce 2000 to byl seminář o farnosti, který odkázal na otázku identity církve a následné identifikace s církví jako na nutný základ přístupu k řešení problematiky farní pastorace. Tématice identity církve a identifikace s církví se pak věnoval seminář roku 2001. Třetí konference je zaměřena na téma svátosti eucharistie, ve které se identita církve uskutečňuje a uchovává v čase světových dějin. Podobně jako v letech minulých, jsou vlastní přednášky konference otevřeny i zájemcům z řad veřejnosti.
Podrobný program naleznete v příloze této zprávy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou