Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež přijal zástupce komunity Sant´ Egidio

Datum publikace13. 2. 2002, 16.00
TiskTisk

Papež Jan Pavel II. přijal (8.2.) při své pravidelné audienci 300 katolických, pravoslavných a protestantských zástupců komunity Sant? Egidio.

Vatikán/ZENIT: Církevní hnutí Sant? Egidio vzniklo v Římě v roce 1968. Jeho zakladatelem byl tehdy ještě ani ne dvacetiletý Andrea Riccardi, v současné době jeden z nejznámějších italských historiků.
Hnutí Sant? Egidio bylo navrženo na Nobelovu cenu míru za rok 2002. V současné době má přes 40 tisíc členů, kteří pracují ve více než 60 zemích světa.

Biskup Vincenzo Paglia z Terni, kněz, který stál u zrodu této komunity, vysvětlil, že členové komunity se scházejí - stejně jako v prvotní církvi - každý večer ke společné modlitbě a své životy zasvěcují pomoci potřebným.
Ve svém proslovu k papeži biskup Paglia uvedl, že přítomné biskupy, kněze a pastory ostatních křesťanských církví spojuje přátelství ke komunitě Sant? Egidio. Kontakt s komunitou udržují i přímo v Římě, ať již během odpoledních modliteb v bazilice Panny Marie v Zátibeří, při službě bližním nebo v rozličných místech světa, kde je komunita přítomna. 'Všichni zažíváme, jak krásné a účinné - ve smyslu osobním i pastorálním - je pouto přátelství a bratrství, které má svůj základ v evangeliu,' řekl biskup.

Jan Pavel II. odpověděl: 'Lze konstatovat, že přátelství charakterizuje všechny aspekty života komunity Sant? Egidio. Přátelství, které je prožíváno s evangelijní citlivostí, je účinnou cestou jak být křesťanem ve světě. Umožňuje překonávat hranice a vzdálenosti, dokonce i tehdy, když se zdají nepřekonatelné. Je to umění dialogu, schopnosti naslouchat a radostného nadšení pro evangelizační úsilí.'
'Takové přátelství se stává silou, která slouží k usmíření; nesmírně potřebnou silou v dnešním světě, který je tak tragicky poznamenán konflikty a násilnými konfrontacemi.' Papež současně připomněl pomoc hnutí Sant? Egidio při mírovém hnutí v Mozambiku a Guatemale.

Nakonec Svatý otec povzbudil všechny členy i sympatizanty hnutí Sant? Egidio k odhodlání 'jít do hloubky'. 'Století, které očekává, že evangelium bude sdělováno věrohodně, vyžaduje učedníky, kteří budou opravdovými svědky evangelia do všech důsledků,' uzavřel papež.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou