Lupa
Obsah Obsah
Portál

Historická dohoda ve Francii

Datum publikace15. 2. 2002, 17.00
TiskTisk

Kooperační model vztahů mezi církví a státem ve Francii nahrazuje téměř stoletou odluku.

Paříž (F)/SIF: Katolická církev a stát ve Francii se od nynějška budou pravidelně setkávat, aby jednaly o některých administrativních a právních otázkách. K tomuto rozhodnutí došlo v úterý 12.2. v Paříži během schůzky, které se mezi jinými zúčastnili například francouzský premiér Lionel Jospin a apoštolský nuncius v Paříži arcibiskup Fortunato Baldelli.
V zemi, v níž od roku 1905 panuje výrazné oddělení státu a církve, je takováto dohoda považována za historickou.

Pravidelné schůzky biskupů a vládních představitelů se budou týkat především vzájemné koordinace a dohod zejména v oblastech vztahů církve a státu (např. charitativní činnost, daňový systém, výuka náboženství, využívání chrámových prostor).
Vrcholná schůzka nejvyšších představitelů se bude konat nejméně jednou do roka, setkávání na nižší úrovni vždy podle potřeby.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou