Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Prezentace dvou historických publikací

Datum publikace15. 2. 2002, 14.00
TiskTisk

Dvě vědecké publikace, které rozšiřují obzory historického poznání, budou představeny 18.2. v 18.30 hodin v pražském Arcibiskupském paláci.

Praha: První z nich je 'Sborník příspěvků z římského Mezinárodního sympozia o Mistru Janu Husovi' (Papežská Lateránská univerzita, 15.-17.12.1999), který v rozsahu 711 stran vydává Husitské muzeum v Táboře péčí nakladatelství Albis International jako zvláštní číslo časopisu 'Husitský Tábor'.
Toto sympozium završilo na prahu Jubilejního roku 2000 sedmiletou vědeckou a ekumenickou práci Komise pro studium problematiky, spojené s osobností, životem a dílem M. Jana Husa při České biskupské konferenci, zaměřenou na smíření historické paměti církví.
Sborník kromě vlastních příspěvků, proslovených na římské konferenci předními českými i zahraničními specialisty, přináší i řadu nových objevných studií, které vznikly v souvislosti s dlouholetým studiem postavy velkého českého reformátora 15. století.

Druhou prezentovanou publikací je 10. svazek monumentálních 'Velkých dějin zemí Koruny české (1740-1792)', dílo historiků Pavla Běliny, Jiřího Kaše a Jana P. Kučery, který v rozsahu 767 stran vydává nakladatelství Paseka. Při této příležitosti bude představen i celý projekt Velkých dějin zemí Koruny české.
Plodná a vzájemně obohacující spolupráce církevních a sekulárních historiků by měla v následujících letech vyústit ve společnou přípravu 'Příručky církevních a náboženských dějin českých zemí', ke které nyní přikračuje Historický ústav Akademie věd České republiky a Centrum pro studium dějin a kultury střední a východní Evropy v Lipsku (D).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou