Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Číně zatčeno dalších 33 biskupů a kněží tzv. podzemní církve

Datum publikace15. 2. 2002, 18.00
TiskTisk

Pronásledování náboženství v kontinentální Číně se stupňuje.

Čína/KNA: V Číně pokračuje vlna zatýkání biskupů a kněží tzv. podzemní církve, věrné Svatému stolci. Vatikánská misijní zpravodajská agentura Fides uveřejnila seznam 33 jmen církevních představitelů, kteří byli zatčeni, zavlečeni a pobývají v 'převýchovných' táborech nebo domácím vězení. Jedná se o biskupy a kněze, kteří se odmítli začlenit do tzv. Čínského katolického národního sjednocení, které spolupracuje s komunistickým režimem.

V Číně je sice náboženská svoboda zaručena ústavou, v praxi však existují mnohá omezení, uvádí Fides. Společenství se musejí oficiálně zaregistrovat a jejich zaměstnanci, jejich činnost a jejich hospodářská situace jsou kontrolovány podle zvláštních ustanovení.

Svou víru mohou v Číně svobodně vyznávat jen příslušníci tzv. Čínského katolického národního sjednocení (zal. v roce 1957), které spolupracuje s komunistickým režimem a nemá žádné vztahy se Svatým stolcem. Příslušníci katolické církve - věrné Svatému stolci - jsou úřady pronásledováni. Rovněž diplomatické styky mezi Svatým stolcem a komunistickou Čínou byly v roce 1957 přerušeny. Na druhé straně však Svatý stolec udržuje diplomatické vztahy s Tchajwanem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou