Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Do polí vyrazí jezdci na koních

Datum publikace30. 3. 2002, 11.00
TiskTisk

Na tradiční jízdu 'okolo osení' se vydají jezdci na koních v Lukavci na Novojičínsku v neděli 31.3. ve 13.00 hodin.

Lukavec: Stejně jako jejich otcové, dědové a pradědové, vyrážejí rok co rok v neděli na Boží hod velikonoční do polí jezdci na koních a s křížem v ruce zvěstují zprávu o zmrtvýchvstání Krista. Tradice se v Lukavci na Novojičínsku dodržuje od středověku.

Letos do polí na tzv. 'jízdu osení' vyjede dvacet koní na Boží hod velikonoční v neděli 31.3. ve 13.00 hodin. Muži naskočí do sedel u místního kostela sv. Jana Křtitele a za vyzvánění zvonů vyrazí přes pole k vesnici Nové Dvory a zpátky do Lukavce.
Zde zakončí svou pouť za zpěvu hymnu Bože chválíme tebe a pokloní se u památníku padlých obyvatel obce z 1. a 2. světové války. Jízdou 'okolo osení' si obyvatelé kraje vyprošují Boží požehnání pro úrodu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou