Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ostrava - Hrabová truchlí nad symbolem obce, starosta i biskup si přejí postavit věrnou repliku

Datum publikace2. 4. 2002, 21.00
TiskTisk

Po celý den pracovaly na sutinách kostela sv. Kateřiny desítky hasičů. Příčinu požáru však zatím experti neurčili. Lidé jsou ochotni kostel znovu postavit.

Ostrava: Dřevěný kostel sv. Kateřiny v Ostravě - Hrabové, který byl dominantou obce od roku 1564, z dosud nezjištěných příčin dnes v časných ranních hodinách do základů vyhořel. Hasiči dorazili na místo neštěstí krátce po třetí hodině ráno. Oheň, který šlehal desítky metrů vysoko, však nejstarší dřevěnou památku v kraji zcela zlikvidoval. Na místě spáleniště zůstalo pouze ohořelé torzo presbytáře a sakristie. V troskách skončil i zvon, který se žárem roztavil a při pádu věže rozpadl na několik částí. Očití svědkové tvrdí, že z trosek létaly žhavé oharky do vzdálenosti více než stovky metrů. Padající trámy pobořily i několik náhrobků v blízkosti kostelíka. Stopy ohně jsou patrné i na vzrostlých stromech v okolí a na plotu v areálu kostelíka.

'Je mi z toho smutno. Už nikdy neuvidím obraz svaté Kateřiny, sochy, ornáty a kostel, o který jsem s místními farníky deset let pečoval,' řekl farář P.ThDr. Milan Adámek, který v Hrabové ještě v pondělí velikonoční celebroval mši. Poslední. Následující den ve tři hodiny ráno už jen lidé, žijící v blízkosti unikátní dřevěné stavby, sledovali dílo zkázy. K požáru vyrazilo 12 hasičských vozů z pěti ostravských záchranných sborů. Hektolitry vody však oheň zastavily ve chvíli, kdy již strávil téměř celou stavbu. 'To nebylo samo sebou. Hořely obě věže. Od začátku vchodu až na konec,' uvedl Josef Chlupatý, který si stejně jako řada dalších lidí myslí, že požáru někdo pomohl. Příčiny jsou však zatím nejasné. Experti prohledávali celý den sutiny a v ohořelých troskách hledali stopu, která by je přivedla k závadě nebo pachateli.
Z ohořelé sakristie se podařil zachránit pouze misál, lekcionáře, kancionály a jeden kalich. Vše ostatní, co po staletí patřilo neodmyslitelně k životu farnosti, zůstane jen ve vzpomínkách místních obyvatel a na fotografiích. 'Byla to dominanta Hrabové. Naposledy jsem tam byl v neděli. Škoda se nedá vyčíslit,' řekl 63letý Richard Směja. 'Před dvěma lety se dělala nová věž, která stála půl milionu a opravený byl i obraz sv. Kateřiny,' dodal smutně místní farník.

Symbol dřevěného kostela je také ve znaku obce. Starosta Hrabové Bohumil Rundt i ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz, kteří se na spáleništi potkali, shodně vyslovili přání, aby se v Hrabové postavila replika původní stavby. 'Žádného člověka nenechá oheň lhostejným. Soucítím s místními lidmi a jsem z toho otřesen,' řekl biskup, který místo neštěstí navštívil během dne dvakrát. Biskupství ostravsko-opavské povolalo specialistu na dřevěné stavby z Valašského Meziříčí, který zakreslí a zaměří ohořelé zbytky kostela. Na základě dochovaných dokumentů, fotografií a poznatků získaných ze spáleniště, budou moci architekti vyprojektovat co nejvěrnější kopii kostela. Odhady stavařů hovoří o více než dvaceti milionech korun.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou