Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charita dopravila léky do Afghánistánu

Datum publikace4. 4. 2002, 12.00
TiskTisk

Zásilku tvoří 6 tun antibiotik a léků proti bolesti v celkové hodnotě 2,5 milionu korun.

Praha/Kábul (Afghánistán): Část zásilky léků, která v těchto dnech dorazila za doprovodu humanitárních pracovníků sdružení Česká katolická charita (ČKCH) Kateřiny Stejskalové a Jana Fulíka do pákistánského Karáčí a odtud do Kábulu, je určena obětem zemětřesení v afghánském okrese Nahren. 'Ve spolupráci s tamní humanitární organizací Ibn Sína jsme sestavili rozdělovník. Léky chceme dopravit do nemocnice ve městě Kama v hornatém kraji poblíž pákistánských hranic, do Kábulu a dalších nemocnic. Do rozdělovníku jsme zařadili také zemětřesením postižený Nahren,' uvedl v telefonickém rozhovoru Jan Fulík. Včera (3.4.) dorazili pracovníci Charity do Kábulu, odkud budou v následujících 14 dnech řídit distribuci léků.

Zásilku tvoří 6 tun antibiotik a léků proti bolesti v celkové hodnotě 2,5 milionu korun, které Charitě právě pro tento účel věnoval český dárce. Na přepravu léků do Afghánistánu přispělo Ministerstvo zahraničních věcí ČR částkou 460 tisíc korun. Část nákladů hradila ČKCH ze sbírkového konta na pomoc Afghánistánu, na němž se zatím sešlo přes 300 tisíc korun. 'Tuto částku tvoří příspěvky českých dárců. Snažili jsme se ji zhodnotit tím, že jsme tyto peníze použili na dopravu léků do Afghánistánu,' uvedl Jaroslav Kopřiva, generální sekretář sdružení ČKCH.

V Afghánistánu a Pákistánu působí Caritas Internationalis (CI - Mezinárodní společenství charit) od loňského října, kdy zde připravovala pomoc tisícům uprchlíků kolem pákistánských hranic. CI ustavila tzv. ERST team, jehož členy se stali pracovníci pákistánské, německé, rakouské a francouzské Charity, americké CRS a holandské Cordaid, která má na místě na starost zdravotnické otázky. Na základě výsledků jejich zjištění zpracovala CI plán pomoci na šest měsíců s přibližným rozpočtem na 14,5 milionu dolarů a vydala tzv. urgentní výzvu (SOA). 'Na tuto částku se skládají jednotlivé národní Charity. To platí i pro nás a zásilka léků je příspěvkem české Charity k mezinárodní charitní pomoci,' dodal Kopřiva.

Na pomoc lidem v Afghánistánu je možné přispívat na sbírkové konto sdružení ČKCH. Číslo účtu 369-369 369 369/0800, variabilní symbol 173 Afghánistán, Česká spořitelna, Praha 1, Na Příkopě 29.

Bližší informace: Marta Fišerová, tiskové odd. sdružení ČKCH; mobil: 0603/89 59 84 nebo Jan Oulík; mobil: 0603/51 12 42.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou