Lupa
Obsah Obsah
Portál

Vatikán k situaci v Betlémě

Datum publikace8. 4. 2002, 20.00
TiskTisk

Přítomnost ozbrojených osob v bazilice Narození Páně je podle vatikánského mluvčího bezprecedentní.

Vatikán/Betlém: Vatikán vyzval Izrael, aby byla respektována nedotknutelnost baziliky Narození Páně v Betlémě. Zároveň odsoudil přítomnost ozbrojených Palestinců uvnitř chrámu.

V prohlášení, které dnes učinil vatikánský mluvčí Joaquin Navarro-Valls, se říká, že přítomnost ozbrojených bojovníků v betlémské bazilice nemá v mnohasetletých dějinách této svatyně obdoby. Mluvčí v této souvislosti připomněl, že smlouvy uzavřené mezi Svatým stolcem, státem Izrael a Palestinskou autonomií, zaručují respektování zvláštního postavení křesťanských chrámů na těchto územích.

Podle sdělení latinského patriarchátu v Jeruzalémě se mají ještě dnes večer setkat k jednání o napjaté situaci v betlémské bazilice představitelé izraelské vlády a zástupci 13 křesťanských církví, které ve Svaté zemi působí. Římskokatolickou církev bude na schůzce zastupovat apoštolský nuncius v Jeruzalémě arcibiskup Pietro Sambi, latinský patriarcha Michel Sabbah a zástupce františkánského řádu v zemi P. Giovanni Battistelli.

Prezident Papežské rady pro spravedlnost a mír kuriální kardinál Francois Xavier Nguyen van Thuan v interview pro dnešní vydání italského deníku 'La Stampa' varoval před stranickými postoji v současném blízkovýchodním konfliktu. Kardinál křesťany naopak vyzval, aby se snažili mezi znepřátelenými stranami vytvořit most.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou