Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

1. den 45. plenárního zasedání ČBK

Datum publikace16. 4. 2002, 19.00
TiskTisk

45. plenární zasedání České biskupské konference (ČBK) bylo dnes zahájeno v Hejnicích.

Hejnice: Předseda ČBK olomoucký arcibiskup Jan Graubner zahájil dnes ráno plenární zasedání českých a moravských katolických biskupů, které se koná v Mezinárodním centru duchovní obnovy v severočeských Hejnicích na Liberecku.
Arcibiskup Graubner přivítal na zasedání nedávno vysvěceného pražského světícího biskupa Karla Herbsta, který zároveň konferenci otevřel duchovním slovem. Biskup Herbst se zde zamyslel nad významem lidské pokory před Bohem, která je předpokladem věrohodnosti a pravdivosti vůči sobě, druhým i světu.

Host zasedání apoštolský nuncius v České republice (ČR) arcibiskup Erwin Josef Ender informoval biskupy o současném stavu jednání o přípravě mezinárodní smlouvy mezi ČR a Svatým stolcem. Poslední návrhy smlouvy jsou v současnosti studovány příslušnými místy na Ministerstvu zahraničních věcí ČR a na Státním sekretariátu ve Vatikánu.

Pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, který je v rámci ČBK odpovědný za otázky veřejného života, hovořil poté o postavení církve ve společnosti a o vztazích mezi katolickou církví a státem u nás.
V této souvislosti se diskutovalo o sporu mezi ČBK a Konferencí vyšších řeholních představených na jedné straně a Ministerstvem kultury ČR na straně druhé ve věci zrušení Náboženské matice (NM) pouhým rozhodnutím ministra. Při jednání předsedy ČBK arcibiskupa Jana Graubnera a kardinála Miloslava Vlka s ministrem kultury Pavlem Dostálem 19.2. t.r. nedošlo k dohodě. Toto a související rozhodnutí ministra byla v březnu a dubnu napadena ústavní stížností u Ústavního soudu, správní žalobou u Vrchního soudu v Praze a podnětem k přezkoumání postupu ministra kultury veřejnému ochránci práv.
V únoru podali někteří senátoři podání Ústavnímu soudu rovněž ve věci některých paragrafů tzv. 'církevního zákona', který byl schválen Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR na sklonku loňského roku. Ústavní soud v minulých dnech požádal ČBK a Ekumenickou radu církví v ČR, aby se k věci vyjádřily.

Biskupové se rovněž zabývali současnými diskusemi o česko-německých a česko-rakouských vztazích. Postoj katolické církve vyjadřuje nedávno zveřejněné prohlášení Stálé rady ČBK 'Českoněmecké sousedství se musí zdařit' (viz související zpráva). Jako potřebný byl hodnocen papežův apel ze 7.4. k modlitbám za mír ve Svaté zemi, ke kterému se připojili rovněž biskupové českých a moravských diecézí.

Blahopřání k dnešním 75. narozeninám zaslali biskupové prefektovi Kongregace pro nauku víry v Římě kardinálovi Josephu Ratzingerovi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou