Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Francouzští biskupové k Le Penovu úspěchu

Datum publikace23. 4. 2002, 17.00
TiskTisk

Úspěch pravicového extrémistického kandidáta na prezidenta Jean-Marie Le Pena svědčí podle názoru Francouzské biskupské konference o hluboké krizi společnosti.

Paříž (F)/KNA: Krize se projevuje především v 'politické radikalizaci', uvádí se v prohlášení předsedy Francouzské biskupské konference arcibiskupa Jean-Pierre Ricarda. Každý občan musí být zvláště bdělý, když je napadána důstojnost člověka bez rozdílu původu. Biskupská konference vyzvala katolíky, aby se aktivně zajímali o politické dění v zemi. V nejbližší době je nutné řídit se více rozumem a smyslem pro pravdivost než instinktem a strachem, zdůraznil arcibiskup Ricard.

Pařížský arcibiskup kardinál Jean-Marie Lustiger rovněž ostře kritizoval Le Penovu politiku. Církev a křesťané nesmějí dovolit, aby náboženská přesvědčení a symboly byly postaveny do služby polemické volební vřavy, prohlásil pařížský arcibiskup. Dále kardinál kritizoval, že šéf Národní fronty používal biblické citáty jako 'Nebojte se', které často cituje také papež Jan Pavel II.

Volební úspěch Le Pena je podle názoru kardinála Lustigera projevem 'hluboké krize', v níž se nachází francouzská společnost. Je nutné, aby tento varovný signál nyní podnítil odpovědné politiky, sdělovací prostředky a občany k přemýšlení o budoucí podobě společnosti. Mír existuje jen na základě vyvážené demokracie. Současně pařížský arcibiskup zdůraznil, že násilí není prostředkem ani rozumu, ani lásky k bližnímu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou