Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Oslavy svátku sv. Jana Nepomuckého ve Würzburgu

Datum publikace16. 5. 2002, 12.00
TiskTisk

Biskup František Radkovský navštívil během uplynulého víkendu německý Würzburg.

Würzburg (D): Plzeňský biskup František Radkovský se spolu s katolíky z würzburgské diecéze zúčastnil oslav svátku hlavního patrona Čech, sv. Jana Nepomuckého. Na tradiční oslavy ho pozvala würzburgská pobočka krajanské Ackermannovy obce (Ackermann-Gemeinde). Tato organizace sdružuje německé křesťany násilně vysídlené po 2. světové válce z Čech, Moravy a Slezska, kteří už více než padesát let usilují o smíření a přátelství mezi našimi národy.

'Katoličtí věřící německé národnosti, především z Prahy, kteří museli po válce opustit svoji vlast, si s sebou do Německa vzali starobylý zvyk, který byl v Praze dříve také zavedený,' vysvětluje původ oslav svátku sv. Jana Nepomuckého u našich západních sousedů biskup Radkovský. Při oslavách se totiž po Vltavě i po jiných českých a moravských řekách pouštěla světla, která připomínala legendu o tomto světci. Podle ní se na hladině Vltavy nad mrtvým tělem sv. Jana Nepomuckého, kterého do vody svrhli z Karlova mostu, objevila pětice hvězd. 'Právě toto pouštění světel po vodě, spojené s průvodem se svíčkami z chrámu Neumünsterkirche, je hlavní částí oslav ve Würzburgu. Průvod končí na starobylém mostě přes řeku Mohan, který svým vzhledem připomíná pražský Karlův most,' dodává biskup Radkovský.

Podle jeho slov považují němečtí katolíci sv. Jana Nepomuckého za stavitele mostů. 'Berou ho jako světce, který staví most pro porozumění mezi Čechy a Němci. Vnímají tyto oslavy i jako kus své kultury, kterou s námi sdíleli ve společné vlasti. Ta tradice není mrtvá - přišlo několik set lidí,' říká biskup Radkovský.

Kromě Würzburgu navštívil plzeňský biskup také Milosrdné sestry sv. Kříže v Gemündenu, kde žijí řeholnice z chebského kláštera, který musely po válce opustit. Návštěvu 'malé Prahy', jak se Würzburgu pro jeho malebnost také přezdívá, uzavřel biskup Radkovský mší v tamním augustiniánském klášteře, kde si připomínali sto let od narození P. Augustina Schuberta, OSA. Ten je rovněž postavou, která spojuje český a německý národ. 'P. Schubert byl německý kněz. Pocházel z Prahy, kde také působil a ve Würzburgu studoval. Byl umučen nacisty v koncentračním táboře v Dachau, což připomíná pamětní deska na pražském augustiniánském klášteře sv. Tomáše na Malé Straně,' uzavírá biskup Radkovský.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou