Lupa
Obsah Obsah
Portál

Promluva arcibiskupa Graubnera v Norimberku

Datum publikace19. 5. 2002, 12.00
TiskTisk

Promluva předsedy České biskupské konference olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera při mši v rámci Sudetoněmeckého setkání v Norimberku 19.5.

Drazí bratři a sestry,

slavíme nádherný den završení Ježíšova spasitelského díla a den zrození církve. V Ježíši nám Bůh dal poznat svou lásku k lidem. V Ježíši přišel Bůh mezi nás a stal se jedním z nás, aby vzal na sebe naše viny i kříže a šel s nimi na Kalvárii. Obětoval svůj život, abychom my mohli žít. A miloval až do krajnosti, do posledního dechu, takže ani v největším utrpení do jeho srdce nevstoupilo zlo a nepřemohla ho smrt. Nad smrtí zvítězil a mnohokrát se ukázal svým učedníkům. Pak odešel do nebe, protože splnil své poslání. Odešel, ale nepřestal nás milovat, neopustil nás. V jistém smyslu jsme už i my s ním v Otcově slávě. On tam připravil místo pro každého z nás. Ale zůstává taky s námi, a to nejen ve svátostech a ve svém slově. Dal nám svého svatého Ducha. Vylil do našich srdcí Lásku, která je mezi ním a Otcem.

Slyšeli jsme právě ze Skutků apoštolů, že událost Letnic přitáhla velké množství lidí. Přítomnost Ducha svatého dělala veliké divy. Najednou si všichni rozuměli, bez ohledu na to odkud přišli a z jakých problémů. A víme, že to nebyla jen chvilková záležitost. Tisíce lidí přijaly křest a uvěřily v Ježíše. Láska Boží naplnila jejich srdce a oni dovedli žít jeden pro druhého, všechno mít společné a vydávat svědectví o Zmrtvýchvstalém, takže se mezi nimi dělo mnoho zázraků a uzdravení. I přes pronásledování rostla jejich vážnost u lidí a rostl i jejich počet.

I dnes Duch svatý přivedl do tohoto společenství v Norimberku velké množství lidí. A je nás dokonce víc než tehdy v Jeruzalémě. Přišli jsme z různých zemí, kde je nebo byl náš domov. Nosíme v sobě historické osudy osobní i našich zemí. Mnohokrát jsme se přesvědčili, že lidskými cestami se těžko hledá jejich řešení a uzdravení. Na tomto velkém setkání o Letnicích však otvíráme svá srdce Duchu svatému a věříme, že dnes má stejnou moc jako tenkrát.

Při této příležitosti chci poděkovat všem, kteří nechávají působit ve svém srdci Ducha svatého a přispívají k budování jednoho společenství církve v mnoha národech. Děkuji těm, kteří vedeni Duchem svatým umějí odpouštět, pomáhat, přinášet naději. V Evropě jsme už mnohokrát poznali, že jistoty budované na člověku či majetku nebo ideologii nemají dlouhého trvání. Jsou snadno zranitelné hříchem, který přináší zkázu, snadno manipulovatelné těmi, kdo hledají moc.

Církev hned po pádu železné opony ústy biskupských konferencí Německa i tehdejšího Československa vyjádřila kající prosbu o odpuštění a vyslovila velkorysé odpuštění. Nikdo by už nespočítal nejrůznější společné akce v různých rovinách, které budují nové vztahy vyrůstající ze vzájemné lásky, akce, které jsou projevem života a naděje.

Milí bratři a sestry, já jsem přesvědčen, že Duch svatý má i dnes tu moc uzdravovat společnost a budovat jednu rodinu, v níž si lidé rozumějí, i když jsou z mnoha národů. Mnoho záleží na nás, jestli necháme Ducha svatého v sobě působit. Je tu však tvrdá realita. Po těžkém období komunismu jsou křesťané v naší zemi v menšině. Na Západě konzumismus a sekularismus udělaly taky své. Lidé nepočítají s Duchem svatým, který je dárcem života. Avšak jen z něho roste kultura života, radost z porozumění ve společnosti a naděje v budoucnost.

Proto my, kteří Krista známe, neseme odpovědnost za evangelizaci dnešní Evropy. Když papež Jan Pavel II. vyzývá k nové evangelizaci, říká, že musí být nová svým zápalem. A to bude tehdy, když poroste naše spojení s Bohem a vzplane v nás oheň Ducha.
Nová bude tím, že nebudeme čekat na misionáře profesionály, kněze a řeholníky, ale evangelizovat bude celý Boží lid.
Nová musí být i v metodách, kdy nejde o poučování, ale o dialog vycházející z lásky a úcty k druhému i k pravdě.
Jádrem této evangelizace musí být oznamování všem lidem, že Bůh je miluje, že za ně obětoval svůj život v Ježíši Kristu, a že je zve k věčnému štěstí.
Není možné evangelizovat druhé, jestli neevangelizujeme nejprve sebe. Jen člověk proměněný zákonem Kristovy lásky může obrát

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou