Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Světový den mládeže v Torontu a Celostátní setkání mládeže ve Žďáru nad Sázavou

Datum publikace20. 5. 2002, 17.00
TiskTisk

V pořadí již XVII. Světový den mládeže proběhne 18.-28.7. v kanadském Torontu. Přinášíme bližší informace o jeho přípravách. V návaznosti na setkání mládeže v Torontu se na 13.-18.8. připravuje 3. Celostátní setkání mládeže ve Žďáru nad Sázavou.

Vatikán/ZENIT: Světový den mládeže v Torontu bude výzvou k tomu, abychom 'porozuměli, co znamená být křesťanem v 21. století', uvedl předseda Papežské rady pro laiky kardinál James Francis Stafford při své návštěvě kanadského velvyslanectví při Svatém stolci.

'Očekáváme účast půl milionu mladých lidí, kteří se zde budou zamýšlet nad aktuálními problémy tohoto století - jako jsou např. bioetika, globalizace, svoboda, otázky míru a vztahu mezi pohlavími,' řekl kardinál. V této souvislosti zdůraznil, že 'je nezbytné překonat rostoucí nepřátelství a nedostatek důvěry mezi oběma pohlavími, které vytváří problémy v manželském svazku. Odtud plyne nutnost vzájemného pochopení identity druhého pohlaví, které má svůj základ ve faktu přijetí člověka jako Božího dítěte.'

Kardinál Stafford současně uvedl, že Svatý otec vybral ke konání této události Toronto pro jeho mnohonárodnostní a multikulturní charakter - jako urbanistické centrum, kde společně koexistuje velké množství různých etnických skupin. 'Není větší výzvy pro nové století, než reálné pochopení významu slova tolerance,' řekl kardinál. Dopady teroristických útoků z 11. září loňského roku budou dalším z témat, o kterých chce papež v Torontu promluvit.

Téma Světového dne mládeže 'Vy jste sůl země, vy jste světlo světa' bude dáno do souvislosti s poselstvím letošního Světového dne míru 'Není mír bez spravedlnosti, není spravedlnosti bez odpuštění', uvedl kardinál.
V roce 1993, kdy se Světový den mládeže konal v americkém Denveru, působil kardinál Stafford jako arcibiskup v tomto městě. Jan Pavel II. se při této příležitosti setkal se stovkami tisíc mladých lidí a jak prozradil kardinál Stafford, později papež hovořil o tom, že zažil 'revoluci v Kolorádu'. Účinky této 'revoluce' můžeme stále ještě pozorovat uvnitř americké církve, doplnil Stafford. Američané vidí od tohoto setkání papeže zcela jiným pohledem. Před setkáním v Denveru se v církvi objevovala různá napětí nacionálního charakteru. V současné době se však podařilo tato napětí překonat, uvedl kardinál Stafford.

Navíc se výrazně změnil postoj médií vůči církvi. Mnozí žurnalisté očekávali, že mladí lidé nepřijmou náročné požadavky, které papež vyslovil ve svém projevu. Opak byl však pravdou. Způsob, jakým mládež přijala papeže a biskupy jako své učitele, udělala na mnohé novináře velký dojem. A právě zde je možno hledat zlomový moment změněného vztahu médií k církvi, prohlásil na závěr kardinál Stafford.

P. Thomas Rosica, ředitel kanadského organizačního výboru Světového dne mládeže 2002 zveřejnil několik zajímavých údajů. Rezervace na místa při setkání mladých lidí s papežem přišly z více než 120 zemí světa. Mezi prvními to byly žádosti z Alžíru, Beninu, Ádžerbajdžánu a dokonce i od jednoho účastníka z Afgánistánu. Oproti minulému setkání, kam mohlo z politických důvodů přijet pouze 20 účastníků z Kuby, se setkání v Torontu zúčastní 200 mladých Kubánců. Početně velmi silné výpravy jsou očekávány z Kolumbie a Kostariky.
Kanadský velvyslanec zdůraznil, že při udělování víz vyjde kanadská vláda maximálně vstříc všem účastníkům setkání. Současně pochválil velmi dobrou spolupráci kanadské policie se všemi italskými orgány, které zajišťovaly bezpečnost poutníků při Mezinárodním dni mládeže v roce 2000 v Římě.

Vatikánský tiskový mluvčí Joaquin Navarro-Valls uvedl, že papež se během své cesty do Toronta nepochybně zastaví v New Yorku, kde navštíví ruiny Twin Towers. Po torontském setkání zřejmě papež zakončí svou cestu v Mexiku, kde se očekává beatifikace Juana Diega.

Česká výprava do Toronta

Světového dne mládeže v Torontu se zúčastní také skupina 105 mladých lidí z České republiky, kterou bude doprovázet několik kněží a českobudějovický biskup-koadjutor Jiří Paďour. Mezi poutníky jsou delegáti z diecézí, jimž výdaje na cestu a pobyt částečně hradí jejich diecéze. Větší část výpravy je však tvořena mladými lidmi, kteří si na cestu ušetřili sami. Naše národ

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou