Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Únos biskupa v Burundi

Datum publikace20. 5. 2002, 19.00
TiskTisk

Římskokatolický biskup Joseph Nduhirubusa z východoafrické země Burundi byl společně se svým řidičem unesen při zpáteční cestě z jednání ve Rwandě.

Bujumbura (Burundi)/KAI: Římskokatolický biskup diecéze Ruyigi ve státě Burundi - Joseph Nduhirubusa a jeho šofér byli uneseni nedaleko města Bukeye na východě této východoafrické země.
Úřady prozatím nemají žádné informace o osudu biskupa, který se vracel z hlavního města sousední Rwandy Kigali, kde se uskutečnilo setkání biskupů Rwandy, Burundi a Demokratické republiky Kongo.

Po desetiletí sužovaly Burundi etnické třenice mezi většinovými Hutuy a menšinovými Tutsii, kteří prakticky nepřetržitě od dosažení nezávislosti země v roce 1962 kontrolovali vládu a armádu. Spory vyústily v říjnu 1993 v občanskou válku poté, co byl první demokraticky zvolený burundský prezident z řad Hutuů zavražděn tutsijskými výsadkáři.
V bojích mezi hutuskými povstalci a tutsijskou armádou od té doby zemřelo přes 200.000 lidí, převážně civilistů. Přes půl milionu Hutuů uprchlo do sousední Tanzánie a téměř stejný počet Tutsiů se stal vnitřními uprchlíky.
V srpnu 2000 byla podepsána dohoda o dělení moci a koncem roku 2001 v čele státu stanula přechodná vláda s rovnoměrným zastoupením Hutuů a Tutsiů. Dvě hlavní hutuské povstalecké skupiny se však na řízení země odmítají podílet a v bojích nadále pokračují.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou