Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Schönborn u paní Zdislavy

Datum publikace24. 5. 2002, 10.00
TiskTisk

Vídeňský arcibiskup bude hlavním celebrantem bohoslužby k 750. výročí úmrtí sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí.

Jablonné v Podještědí: Vzpomínkových oslav v Jablonném v Podještědí se o tomto víkendu zúčastní přední osobnosti duchovního, politického a kulturního života.

Oslavy budou zahájeny již dnes odpoledne slavnostním vyzváněním zvonů, po kterém bude následovat kulturní program v centru města.
Hlavní program připadá na sobotu 25.5. Bohoslužby v bazilice budou zahájeny již v 6.00 ráno a potrvají až do odpoledních hodin. Místopředseda České biskupské konference královéhradecký biskup Dominik Duka bude hlavním celebrantem mše v 9.30 a vídeňský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn v 11 hodin.
Protože se očekává velký počet návštěvníků, který pravděpodobně přesáhne kapacitu baziliky, bude zajištěn přenos bohoslužeb na prostranství před poutním chrámem.

U příležitosti 70. narozenin pražského arcibiskupa kardinála Miloslava Vlka minulý týden, zaslal kardinál Schönborn českému primasovi pozdravný dopis, ve kterém se zmiňuje rovněž o česko-rakouských vztazích. Kardinál v listě připomíná příklad papeže Jana Pavla II., který dal v Jubilejním roce 2000, když vyslovil politování za historická selhání křesťanů.
Kardinál Schönborn doslova píše: 'Tento způsob vypořádání se s minulostí by měl být vzorem i pro naše země. Nikoli, aby se staré zákopy znovu hloubily a dřívější emoce znovu nechávaly vzkypět, ale abychom prosili o odpuštění a umožnili tím nový začátek. Jen z toho důvodu je dobré i pro nás křesťany, hledět poctivě a otevřeně do minulosti'.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou