Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Katolický kostel v zóně Černobylu

Datum publikace4. 6. 2002, 20.00
TiskTisk

V bezprostřední blízkosti ukrajinské jaderné elektrárny Černobyl byl vysvěcen katolický kostel.

Kyjev (Ukrajina)/KNA: Apoštolský nuncius v Kyjevě arcibiskup Nikola Eterovič vysvětil nový kostel ve Slavujiči zasvěcený sv. Evženovi de Mazenod, zakladateli kongregace oblátů. Od 90. let existuje ve Slavujiči katolické společenství, které dosud muselo konat bohoslužby v soukromých bytech.
Nový kostel je první na světě zasvěcený tomuto světci. V černobylském regionu jsou obláti činní v oblasti charity a duchovní péče od roku 1993.

Město s 27 tisíci obyvatel bylo původně vybudováno pro zaměstnance jaderné elektrárny. Po jaderné katastrofě v roce 1986 zde byly ubytováváni i příslušníci pomocných sborů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou