Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kongres na téma Umění a katecheze

Datum publikace5. 6. 2002, 19.00
TiskTisk

Kongres se uskutečnil koncem května v italské Veroně.

Verona (I): Hlavním organizátorem akce bylo evropské uskupení pracovníků národních katechetických center a osob činných v katechezi 'Europäische Arbeitsgemeinschaft der Katechese' se sídlem v Bruselu. Kongresu ve Veroně se zúčastnilo kolem 80 delegátů z národních katechetických středisek 20 zemí.
Českou republiku reprezentoval salesián P.Dr. Ludvík Dřímal, Th.D. a Bc. Jana Neudörflová z Národního katechetického střediska České biskupské konference (NKS ČBK).

Na kongresu zazněly následující přednášky:
* Umění a jeho antropologický rozměr, jeho místo ve spiritualitě a zkušenosti katecheze - Timothy Verdon, profesor dějin umění na univerzitě ve Florencii
* Obraz: zbraň v katechetickém arzenálu nebo systém sdělování transcendentní zkušenosti? - Jean Pirotte, profesor dějin, Katolická univerzita v Lowani
* Potřeba umění v náboženské výchově - Eckhard Nordhofen, Sekce pro vzdělávání při Německé biskupské konferenci
Texty uvedených přednášek jsou k dispozici na NKS ČBK v němčině a italštině.

V programu konference nechyběly diskusní skupinky, prohlídka Verony a Padovy a zazněly také kratší příspěvky účastníků, přičemž šlo většinou o postřehy z praxe a o inspiraci pro ostatní. Cenné je rovněž navázání osobních kontaktů.

Podobné tématické kongresy jsou svolávány jedenkrát za dva roky v některém z evropských měst. Příští kongres se uskuteční v květnu 2004. Místo konání ještě není schváleno, ale uvažuje se o České republice.

Kontakt: Jana Neudörflová, NKS ČBK, Thákurova 3, 160 00 Praha 6; tel: 02/20 181 305; e-mail: neudorflova@cirkev.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou