Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

ČCE darovala půl milionu korun na pomoc Afghánistánu

Datum publikace11. 6. 2002, 16.00
TiskTisk

Afghánistánu, který je sužován velkou nouzí, se snaží pomoci také Českobratrská církev evangelická (ČCE). Prostřednictvím společnosti Člověk v tísni poukázala tato církev půl milionu korun na sbírku 'SOS Afghánistán'.

Praha: Částka je určena především na tři hlavní programy. Jednak program obnovy školského systému, protože vzdělávání bylo na celou řadu let přerušeno. V podstatě je v Afghánistánu celá jedna generace negramotná. Dále na organizování návratu lidí z uprchlických táborů do vesnic zasažených suchem a na pomoc při obnově 'normálního' života; a v neposlední řadě na distribuci základních potravin, dek a základních potřeb pro přežití, otevření zdravotnických center a k obnově infrastruktury.
Mise obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni při České televizi byla v Afghánistánu otevřena loni na podzim a nyní realizuje zmíněné tři hlavní programy.

Cílem obnovy systému základního vzdělání je uvést během letošního roku v severních provinciích Afghánistánu do provozu 50 škol s kapacitou přibližně 30 tisíc dětí. Tento program je financován ze sbírky 'SOS Afghánistán', z daru Charles S. Mott Foundation a grantů britské vlády. Značná část peněz nutných k realizaci projektu však dosud chybí.

Cílem druhého projektu - organizování návratu z uprchlických táborů do vesnic zasažených boji a suchem a pomoc při obnovení 'normálního' života navrátilců - je pomoci 5 tisícům rodin, aby během letošního jara mohly opustit tábory, kde není naděje na jiný život než v závislosti na chudých dávkách humanitární pomoci a přežívání v přístřešku. Aby se mohly vrátit se do svých původních domovů, zasít a postarat se o sebe do budoucna. Program je financován z příspěvků Charles S. Mott Foundation. Je snaha, aby financování převzaly agentury OSN.

Rychlá humanitární pomoc, především distribuce základních potravin, dek a dalších nutných potřeb pro přežití, otevření zdravotnických center, obnova základní infrastruktury a celková pomoc v návratu k 'normálnímu životu' představují třetí program - program záchrany a obnovy okresů Zaré a Dar-e-Suf v provinciích Balkh a Samangan v severním Afghánistánu. V obou okresech se několik posledních let bojovalo, frontové linie se přelévaly přes vesnice v horské krajině a části okresů byly po několik let v obklíčení. Základní pomoc je nyní financována z prostředků vlády ČR, prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva vnitra ČR, a ze sbírky 'SOS Afghánistán'.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou