Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

350. výročí kongregace sester boromejek

Datum publikace17. 6. 2002, 22.00
TiskTisk

Mši v kostele sv. Karla Boromejského v Praze 1 bude celebrovat kardinál Miloslav Vlk 18.6. v 17.00 hodin.

Praha: Mši u příležitosti 350. výročí vzniku Kongregace milosrdných sester sv. Karla Boromejského (boromejek) bude celebrovat kardinál Miloslav Vlk 18.6. v 17.00 hodin v kostele sv. Karla Boromejského (Vlašská ul., Praha 1).

V 17. století, po Třicetileté válce, onemocnělo v Evropě mnoho lidí morem. Ošetřoval je i mladý advokát Josef Chauvenel ve francouzském městě Nancy a nakazil se touto nemocí. V 31 letech zemřel jako oběť služby bližním. Jeho dům se proměnil v 'Dům milosrdenství', kde se prvních pět sester staralo o nemocné a chudé lidi. Darovací listina byla vyhotovena 18.6.1652, což je zároveň datum vzniku kongregace boromejek. Slib vytrvalosti v milosrdenství složily sestry v roce 1679. Postupně pak přibyly ještě sliby poslušnosti, chudoby a čistoty.

Na žádost Aloise Klára přijal mateřský dům v Nancy první 4 čekatelky z Čech. Ty se vrátily do Prahy 28.9.1837 společně s Matkou Terezií Helvigovou, aby zde převzaly péči o slepce v Klárově ústavu. Časem sestry rozšířily své působení v Čechách, na Moravě, v Rakousku a na Slovensku.
Jak se kongregace dále rozvíjela, některé domy se oddělily a daly tak vznik samostatným stejnojmenným větvím institutu. Ty teď mají své generaláty v Grafschaftu a Trevíru (D), ve Vídni (A), v Mikolowě a Trzebnici (PL) a v již jmenovaných městech Nancy (F) a Praha (CZ). Na podnět 2. vatikánského koncilu byla 11.10.1970 založena ze všech větví boromejek Federace milosrdných sester sv. Karla Boromejského se sídlem v Nancy.

Česká větev kongregace má 240 členek v 15 komunitách na různých místech Čech a Moravy. Jedna z komunit působí v římském Nepomucenu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou