Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charta k ochraně dětí a mladistvých

Datum publikace18. 6. 2002, 10.00
TiskTisk

Rozhodnutí biskupské konference USA o případech sexuálního zneužití.

Dallas (USA)/ZENIT, KAP, KNA: Katoličtí biskupové USA přijali zásady, podle kterých bude kněžím, kteří se dopustili sexuálního zneužití dětí a mladistvých, znemožněn osobní kontakt s farníky v rámci jejich pastoračního působení, ale nebudou zbaveni kněžského úřadu.
Zásady, které byly přijaty v podobě Charty k ochraně dětí a mladistvých, poměrem hlasů 239:13, se po schválení Svatým stolcem stanou závaznými vnitřními směrnicemi katolické biskupské konference USA (US BK).

'Od této chvíle nebude nikdo, o kom bude známo, že se dopustil zločinu sexuálního zneužití, moci pracovat v katolické církvi v USA,' prohlásil biskup Wilton Gregory, předseda US BK. Zároveň se všem omluvil za 'tragicky pomalou reakci při pochopení hororu sexuálního zneužívání'.
I když kněží, kteří se dopustili sexuálního zneužití, nebudou zbaveni kněžství, bude jim znemožněna jakákoliv veřejná činnost v církvi, včetně veřejného celebrování mše či charitativního působení. Konkrétní kroky jsou v kompetenci diecézních biskupů, kteří rozhodnou po poradě s porotou, kterou budou tvořit především laici.

Biskupové během zasedání vyslechli přímá svědectví řady obětí sexuálního zneužívání. Předseda biskupské konference se poté postiženým veřejně omluvil. Omluvil se rovněž kněžím, jejichž dobré jméno bylo díky špatné politice biskupů poškozeno.
Kritice podrobil biskup Gregory rovněž média, která podle jeho slov nejednou sama až hystericky vytvářela virtuální realitu o církvi, která se nejednou lišila od skutečného stavu. 14. srpen stanovili biskupové jako Den modliteb a postu - jako výraz lítosti nad spáchanými hříchy.

Podle slov svého předsedy se z určitého hlediska jednalo o vůbec nejzásadnější zasedání US BK v celé její historii. 'Je to první krok k obnovení věrohodnosti církve před společností. Jde nyní o to dokázat lidem, že lítost představitelů církve je upřímná a že jsou pevně rozhodnuti ke změně svého jednání,' řekl biskup Gregory.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou