Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Dobrovolníci mohou vyjet do Německa, Španělska i jiných zemí

Datum publikace19. 6. 2002, 10.00
TiskTisk

Mezinárodní organizace IBO, která již 50 let zprostředkovává práci dobrovolníků, připravila na letošní prázdniny desítky projektů v zahraničí i České republice.

Ostrava: Na brigádu do zemí východní i západní Evropy mohou každoročně vycestovat mladí lidé, kteří chtějí část svých prázdnin prožít pracovně. Výnosem z jejich činnosti však nejsou peníze, ale noví přátelé a zážitky z poznání cizích zemí a jazyků. Mezinárodní organizace IBO se sídlem v Německu zprostředkovává práci dobrovolníků již 50 let. Mladí lidé mají letos možnost zapojit se do projektů v Itálii, Německu, Rakousku, Francii, Dánsku, Rusku, Polsku, Chorvatsku a také v České republice.

'Je několik typů dobrovolné pomoci. Běžné turnusy v období od června do září trvají většinou 3 týdny, což je podle našich zkušeností optimální čas na to, aby se skupina o počtu 6-12 lidí dokonale sehrála. Pro zájemce, kteří nemohou vynaložit tolik času z dovolené, se IBO snaží organizovat i turnusy 14denní,' uvedl koordinátor v České republice, architekt Martin Tomešek, který má v databázi ještě volná místa na letní brigády v Německu a ve Španělsku.
'Především studentům němčiny chci nabídnout možnost účasti na dobrovolné pomoci v rámci IBO v Německu, kde je ještě několik volných míst. Na své si mohou přijít i angličtináři, protože mezinárodně složené skupiny komunikují i v angličtině,' dodal Tomešek.

Jeden z projektů, který počítá se společnou skupinou českých a rakouských dobrovolníků, zamíří v polovině srpna do Španělska. 'Rád bych na 3 týdny poslal několik českých chlapců do kláštera ve Španělsku. Je to taky jediný projekt IBO ve Španělsku. Děláme ho spolu s Rakušany.'
Do kláštera by měli jet pomáhat věřící chlapci, kteří by akceptovali tamní řádový režim domu. 'Měli by tam jet lidé s maximální tolerancí k řeholnímu životu, aby pak někdo nebyl zaskočen, že se v klášteře vede jiný život než na studentských kolejích,' upozorňuje Martin Tomešek.

Kdo se necítí na dobrovolnou práci v zahraničí, může zůstat doma a zapojit se do jednoho ze 14 projektů, které IBO zaštítila v České republice. V seznamu jsou Dolní Žandov, Krásná, Krásno, Malejovice, Opava, Ostrava, Praha, Řepiště, Rýmařov, Soběslav, Valašské Meziříčí, Osek a Předklášteří. V každém z těchto míst se dobrovolní brigádníci z České republiky setkají se svými vrstevníky ze zahraničí, kteří přijedou podpořit právě aktivity místních neziskových organizací.

Více informací o projektech doma i v zahraničí získáte na adrese: Ing.arch. Martin Tomešek, Sokolská 517, 468 22 Železný Brod; tel/fax: 0428/389 572; e-mail: arch.tomešek.zb@iol.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou