Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Irští biskupové ustanovili komisi pro vyšetřování případů sexuálního zneužívání

Datum publikace19. 6. 2002, 12.00
TiskTisk

Irská biskupská konference na svém plenárním zasedání rozhodla o ustanovení speciální komise, v jejíž kompetenci bude prošetření případů obvinění ze sexuálního zneužití, kterých se měli dopustit kněží.

Dublin (Irsko)/KAP: Irští biskupové se minulý týden na svém plenárním zasedání sjednotili na struktuře a složení komise, která má pracovat ve všech diecézích. Současně se usnesli, že bude jmenován 'zkušený právník', který bude pověřen vyšetřováním událostí v kněžském semináři v Maynoothu.
Existují totiž důkazy o tom, že si v 80. letech zdejší seminaristé stěžovali na sexuální obtěžování. Tato obvinění však nebyla odpovědnými osobami dostatečně prošetřena. Bývalý rektor semináře Michael Ledwith se svého úřadu v roce 1994 vzdal bez udání důvodů a přesídlil do USA.

V souvislosti s případy sexuálního zneužívání odstoupil již v dubnu tohoto roku biskup Brendan Comiskey v diecézi Ferns.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou