Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Cena tolerance za rok 2002 udělena Tomáši Halíkovi

Datum publikace28. 6. 2002, 20.00
TiskTisk

Jako první Čech obdržel dnes Cenu tolerance za rok 2002 prof. Tomáš Halík, prezident České křesťanské akademie.

Plzeň: Letošní Cena tolerance byla dnes (28.6.) udělena v Plzni prof. Tomáši Halíkovi při plenárním zasedání 21. světového kongresu Společnosti pro vědy a umění (SVU), která sdružuje české a slovenské intelektuály v zahraničí. Tuto cenu založil k počátku nového milénia Američan Andrew Elias a je každoročně na základě rozhodnutí prezídia SVU udělena 'osobnostem, které se svým životem a dílem významně zasloužily o rozšíření hodnot tolerance a svobody ducha a myšlení'.

Je tím oceněna jak dlouholetá činnost Tomáše Halíka v podzemních filozofických a teologických seminářích za totalitního režimu, tak zejména jeho činnost po roce 1989, kdy se zasloužil o šíření tolerance mezi lidmi různých přesvědčení. Jednak jako konzultor vatikánských grémií pro dialog s nevěřícími, prezident České křesťanské akademie a člen mezinárodního organizačního výboru Fóra 2000, dále přednáškami na desítkách zahraničních univerzit a dialogem s buddhistickými, židovskými a muslimskými představiteli v mnoha zemích světa.

U příležitosti slavnostního udělení Ceny tolerance 2002 ve velké aule Západočeské univerzity proslovil prof. Halík přednášku s názvem 'Věk posttolerance' (v angličtině).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou