Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

2. den 46. plenárního zasedání ČBK

Datum publikace5. 7. 2002, 10.00
TiskTisk

Druhým a závěrečným dnem pokračovalo včera 46. plenární zasedání ČBK na Velehradě.

Velehrad: Koncelebrovanou mší ve velehradské bazilice byl zahájen druhý a zároveň závěrečný den 46. plenárního zasedání České biskupské konference (ČBK) na Velehradě.

Na začátku ranního bloku pozdravili účastníky zasedání zástupci zahraničních katolických biskupských konferencí z Itálie (arcibiskup Dino De Antoni, metropolita z Gorizie), Francie (biskup Clément Guillon z Quimper et Léon) a Slovenska (banskobystrický biskup František Tondra, předseda Konferencie biskupov Slovenska).
Jednání navštívil také apoštolský nuncius v České republice (ČR) arcibiskup Erwin Josef Ender, který biskupy informoval o smlouvě mezi Svatým stolcem a ČR, kterou již schválil český vládní kabinet.

Biskupové se rovněž seznámili s aktuálním stavem krajanské duchovní zprávy v cizině. V zahraničí existují dva druhy české katolické duchovní služby. Jednak 'centra', což jsou místa, kde kněz přímo bydlí, a 'misie', kam kněz pouze dojíždí. V Západní Evropě je 10 center a 9 misií, v Severní Americe 5 center a 8 misií, v Austrálii 2 centra a 9 misií. Za celkovou koordinaci katolické krajanské duchovní služby je odpovědný brněnský světící biskup Petr Esterka, který sídlí v Los Angeles (USA), biskupským vikářem pro Evropu je Mons. Pavel Kučera z Norimberka (D).
V Americe působí v aktivní duchovní službě 7 českých kněží + 1 důchodce, v Austrálii 2 kněží a v Západní Evropě 13 kněží v aktivní službě + 6 důchodců. Po pádu železné opony jsou do zahraničí vysíláni kněží z českých a moravských diecézí, kteří posilují nebo střídají ve službě duchovní, kteří na 'Západě' působili ještě v dobách totality. Např. jen v USA je registrováno několik desítek tisíc Čechů. Kolem 2.000 krajanů žije v Kalifornii, z nichž se na 300 pravidelně účastní krajanských bohoslužeb. 30.000 v Chicagu, z nichž se 1/3 hlásí ke katolické církvi. Na životě krajanské katolické komunity v New Yorku se pravideně účastní na 100 osob a ve Washingtonu asi 60 lidí. Z 1.000 Čechů v Austrálii se na krajanském náboženském životě aktivně podílí asi 400 osob. V Západní Evropě jsou krajanská duchovní střediska v Itálii, Německu, Rakousku, Švýcarsku a Velké Británii.

Biskupové schválili stanovy a osnovy Studijně - formačního kurzu Sekce pro mládež ČBK. Kurz navazuje na pravidelné studijní a formační týdny, které probíhají již od roku 1994. Hlavním cílem je prohloubení odbornosti lidí, kteří se v diecézích věnují duchovní službě mládeži. Kurz je uspořádán tak, aby nabídl, zvláště ve své víkendové formě, vzdělání a formaci především mladým dobrovolníkům. Cílovou skupinou jsou především kněží a laici z diecézních i vikariátních (děkanátních) center mládeže a zástupci řeholních rodin a hnutí. Předpokladem k přihlášení se do kurzu je ukončené středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání a aktivní účast na životě katolické církve. Kurz je dvouletý a víkendová forma kurzu počítá s jedním víkendem měsíčně. Jednotlivé týdny kurzu probíhají na různých místech naší republiky. Po úspěšném dokončení dostávají absolventi na návrh ředitele kurzu od předsedy ČBK osvědčení o úspěšném absolvování specifického vzdělání a formace pro diecézní pastoraci mládeže.

Zazněly rovněž informace o připravovaném XVII. světovém dni mládeže v Torontu (17.-23.7.) a o III. celostátním setkání mládeže ve Žďáru nad Sázavou v srpnu t.r.

ČBK vyslovila podporu rozhlasovému projektu 'Bible v liturgii', který od prosince 2001 vysílá křesťanské Radio Proglas každý pracovní den ve 21.00 hodin. Radio Proglas od svého založení v roce 1995 odvysílalo šestiletý cyklus půlhodinových večerních relací nazývaných 'Světem Bible', které obsahovaly výklad Písma svatého. Ty přebíralo od křesťanské stanice Trans World Radio (TWR). Tento velmi sledovaný pořad byl koncem loňského roku přerušen a redakce Proglasu se rozhodla jej na základě ohlasu posluchačů střídat s novým cyklem výkladu Bible. Vzniká tak rozsáhlý tříletý (2002, 2004, 2006) rozhlasový vzdělávací cyklus 'Bible v liturgii', který přináší ucelený výklad biblických textů. První díl

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou