Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Novodvorský klášter naposled otevřen pro veřejnost

Datum publikace9. 7. 2002, 17.00
TiskTisk

Poslední možnost prohlédnout si nově vznikající klášter trapistů se veřejnosti naskytne tento čtvrtek (11.7.) a následující dva dny. Poté se definitivně uzavře - trapisté totiž žijí v samotě modlitbou a prací, která komunitu živí.

Nový Dvůr: Návštěvníkům se dveře kláštera otevřou naposled na svátek sv. Benedikta, ve čtvrtek 11. července. Od 15.00 hodin budou řeholníci slavit nešpory spolu s pražským arcibiskupem kardinálem Miloslavem Vlkem a plzeňským biskupem Františkem Radkovským. V tento den a po oba dny následující přivítají trapisté všechny, kdo si chtějí prohlédnout klášter a zvláště pak prostory, které se po nastěhování řeholníků pro veřejnost uzavřou.

'Počítáme dny, které nás dělí od toho srpnového, kdy přijdeme na Nový Dvůr, abychom tam už zůstali. A to tak dlouho, dokud bude trvat historie tohoto místa modlitby a práce,' říká představený komunity trapistů, bratr Samuel. Velká část kláštera je totiž dokončena a řád cisterciáků přísné observance, jak se trapistům také říká, už chce nový klášter osídlit. 'Sedli jsme si a počítali, jak zajistit ten nejzákladnější prostor k přebývání,' vysvětluje bratr Samuel.

Většinu finančních prostředků chtějí řeholníci použít na stavbu kostela, který vnímají jako ústřední bod řádového života. V době, kdy se budou do kláštera stěhovat, však kostel nebude hotový. Proto jednu z největších místností v západním křídle zařizují jako kapli. Později pak bude sloužit jako učebna. Celá historicky nejcennější část by měla být, kromě vnější fasády, dokončena.

Elektroinstalace, rozvody vody a topení jsou už na místě a všechny prostory určené k obývání se intenzivně vysušují, aby bylo možné položit podlahy a vymalovat. 'Předpokládáme, že se podaří dokončit i společnou ložnici, tzv. dormitář, ve které by mohlo prvních deset příchozích mnichů spát. Chceme dokončit i nezbytné hygienické zázemí a jídelnu, která bude v prvním období sloužit i jako kapitulní síň. Prostě chceme být na Novém Dvoře, a to přání je silnější než případné problémy spojené se životem na staveništi,' popisuje plány bratr Martin, první z mužů, který odešel začátkem 90. let k trapistům do francouzského opatství Sept-Fons.

Jak říká bratr Samuel, tempo stavby museli trapisté zvolnit: 'I přes velkorysé finanční dary jsme museli zpomalit. Dokončovací práce kladou vyšší finanční nároky než hrubá stavba. Současně stavíme i kotelnu a čističku odpadních vod. Letos upustíme od původně zamýšlených vnějších omítek.' Uspořené peníze chce řád použít ke stavbě už zmíněného kostela. V květnu navštívil Českou republiku (ČR) generální opat trapistů Bernardo Oliver, který se slovy 'to máte na kousek kostela', přispěl na dokončení stavby značnou částkou.

Nejpozději za dva měsíce obydlí klášter Češi, Francouzi, Holanďan, Španěl a další řeholníci různých národností. V postkomunistické historii ČR jsou trapisté prvním řádem budujícím klášter v zemi, kterou od svobodné Evropy odděloval ostnatý drát. Stavba vzniká na místě bývalého barokního hospodářského dvora, z něhož se podařilo zachránit jen část. Dostavbu navrhnul londýnský minimalista John Pawson.

Více informací o řádu, stavbě a Novém Dvoře naleznete na internetové stránce kláštera www.novydvur.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou