Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Sbírka Svatopetrský haléř vynesla téměř 52 milionů USD

Datum publikace9. 7. 2002, 19.00
TiskTisk

Sbírka Svatopetrský haléř, jejíž výtěžek je určen na charitativní účely a pomoc církevním společenstvím v nejchudších oblastech, vynesla v roce 2001 částku 51,9 milionů USD.

Vatikán/ZENIT: Vatikánská rada kardinálů, která se zabývá organizačními a hospodářskými záležitostmi Svatého stolce, zveřejnila výsledky sbírky Svatopetrský haléř, jejíž výnos činí 51,9 milionů USD, což je o 18 % méně než v Jubilejním roce 2000. Finanční prostředky z této sbírky umožňují papeži pokračovat v rozsáhlé charitativní pomoci a v podpoře církevních společenství v nejchudších státech světa.

Jak se uvádí ve zveřejněné zprávě, všechny takto získané prostředky jsou papežem vyčleněny 'především pro podporu pastorační činnosti těch církevních společenství, která tuto pomoc nutně potřebují a současně pro zmírnění následků extrémní chudoby a případů jakými jsou např. hladomor či přírodní katastrofy'.
V závěru zprávy se uvádí, že 'navzdory složité mezinárodní situaci existuje stále značné množství lidí, díky jejichž nezměrné a neutuchající štědrosti může Svatý otec i nadále mírnit utrpení těch nejvíce utlačovaných - jako projev lidské a křesťanské solidarity'.

V České republice vynesla v roce 2001 sbírka Svatopetrský haléř přes 11 milionů korun, které byly odeslány Svatému stolci prostřednictvím nunciatury v Praze. Nejvyšší částkou - přes 3 miliony korun - se podílela brněnská diecéze a necelými 3 miliony korun olomoucká arcidiecéze. Částky přesahující milion korun dali dohromady věřící v diecézích Hradec Králové, Ostrava-Opava a Praha.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou