Lupa
Obsah Obsah
Portál

Andělíčci se ztrácejí jeden po druhém

Datum publikace29. 7. 2002, 18.00
TiskTisk

Pravděpodobně celé sousoší, které zdobí Královopolské Vážany téměř 300 let, si přeje mít jenom pro sebe zloděj, který systematicky odlupuje z podstavce sošky andělů.

Královopolské Vážany: Ze šesti pískovcových andílků na sousoší sv. Jana Nepomuckého v Královopolských Vážanech zbyli jen dva. První dvě sošky ze sousoší zmizely již začátkem května. Čtvrtý anděl se stal obětí pobertů minulý týden.

'Sošky šesti andělíčků byly volnou součástí pomníku sv. Jana Nepomuckého z roku 1729. V noci z 29. na 30.6. byl odcizen další andělíček. V noci z 23. na 24.7. byla ukradena ze sousoší již čtvrtá socha anděla s latinským nápisem na kruhu u nohou. Pachatel ji povalil i s podstavcem do trávy, sochu od podstavce odlomil a odcizil ji,' uvedla mluvčí správy jihomoravské policie Dagmar Bartoníková.

Podle vyjádření vyšetřovatelů zloděj povalil další dvě sochy andělů, ty se mu však odlomit nepodařilo a nechal je proto na místě. Cena jedné sochy se odhaduje na 80 tisíc Kč. Na sousoší vznikla římskokatolické farnosti celková škoda přesahující 320 tisíc korun.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou