Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Novinky v oddělení duchovní hudby CKK

Datum publikace31. 7. 2002, 14.00
TiskTisk

Centrální katolická knihovna (CKK) informuje o nových dokumentech, které si zájemci mohou vypůjčit v oddělení duchovní hudby.

Praha: Doplňování fondu je přizpůsobováno potřebám a požadavkům čtenářů CKK. Hlavním záměrem pracovníků knihovny bylo doplnit hudební literaturu a zvukové nosiče z oblasti moderní duchovní hudby 20. století.

Díky Nadaci Bohuslava Martinů se podařilo získat komplet všech duchovních skladeb Bohuslava Martinů, které byly vydány na CD. Čtenářům je tedy k dispozici např. oratorium 'Epos o Gilgamešovi', 'Polní mše' a řada sborových duchovních písní. Raritní nahrávku z tohoto okruhu tvoří titul 'Martinů - Sacred Works & Madrigals', na němž se představuje soubor Brno Madrigal Quintet pod vedením Romana Válka. Ojedinělost tohoto CD tkví především v dramaturgii nahrávky, protože zde zaznívají i dosud zcela neznámé skladby tohoto skladatele, které nikdy nevyšly tiskem a nefigurují ani v soupisech jeho děl.

Okruh hudby 20. století je kromě skladeb B. Martinů rozšířen o 'Requiem' anglického skladatele Andrew Lloyd Webbera. Tento, v současné době snad nejznámější muzikálový skladatel, se zapsal nesmazatelným způsobem do dějin hudby především rockovou operou 'Jesus Christ Superstar'. I další jeho díla si zaslouženě získala své místo na světových pódiích. Jedním z nich je i zmíněné Requiem.

Dalším žádaným okruhem byla v poslední době oblast starší, konkrétně renesanční, hudby. Mezi dokumenty v knihovně nyní mohou čtenáři nalézt další ukázky z děl Orlanda di Lasso a Josquina des Pres. V obou případech je možno obdivovat umění renomovaných světových ansámblů specializovaných na polyfonní hudbu 16. století.

Rovněž sbírka notových materiálů je doplněna o díla 20. století. Novinkami ve fondu hudebnin jsou např. skladby varhaníka a komponisty Jiřího Ropka. Mezi těmito dokumenty se nacházejí převážně skladby pro varhany, ale také jejich úpravy pro komorní dechový soubor.

V současné době nejnovější notový materiál tvoří komplet všech skladeb (a to i dosud tiskem nevydaných děl) Zdeňka Pololáníka, který se knihovně podařilo získat díky laskavosti samotného autora a brněnské společnosti Musica sacra. Mezi těmito skladbami mohou čtenáři nalézt kompozice, které jsou koncipovány pro různá obsazení od sólového až po velké vokálně-instrumentální, a které svým určením pokrývají všechny významné svátky církevního roku. Jedná se o skladby, které svou náročností nepřekračují možnosti chrámových sborů, takže si mezi nimi mohou vybrat nejen varhaníci a ředitelé kůrů, ale i sbormistři.

Dlouho očekávanou sbírku 'Svatoroční muzika' od Adama Michny z Otradovic vydalo na začátku letošního roku nakladatelství Bärenreiter Praha. Jedná se o poslední a nejrozsáhlejší písňovou Michnovu sbírku, která se od ostatních liší tím, že je těsně spjata s chronologií církevního roku. Tímto tiskem jsou nyní doplněny v CKK notové materiály tohoto českého barokního skladatele a čtenářům se tedy nabízejí všechny novodobě vydané sbírky tohoto autora.

Pracovníci knihovny vyzývají všechny muzikanty, varhaníky a ředitele kůrů, kteří zkomponovali či upravili skladby určené pro liturgický provoz a nechtějí, aby jejich díla byla omezena pouze na jejich region, aby svými kompozicemi pomohli rozšířit fondy CKK a poskytli je tak i dalším zájemcům.

Katalog dokumentů oddělení duchovní hudby CKK lze nalézt na internetových stránkách www.ckk.cz.
Kontakt: Jana Bajerová, odd. duchovní hudby, CKK, Thákurova 3, 160 00 Praha 6 - Dejvice; tel: 02/20 181 768.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou