Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kříž světových dnů mládeže po 18 letech v Praze

Datum publikace1. 8. 2002, 15.00
TiskTisk

Kříž světových dnů mládeže, který přiletí přímo ze XVII. světového setkání se Svatým otcem v Torontu, bude slavnostně přivítán 5.8. na ruzyňském letišti.

Praha: Jde o jednoduchý dřevěný kříž. Je vysoký téměř 4 m, jeho rozpětí je 1,75 m a váží 31 kg. Tento kříž stál během Svatého roku 1983/84 v blízkosti oltáře v bazilice sv. Petra v Římě.
22.4.1984 jej papež Jan Pavel II. věnoval mladým lidem se slovy: 'Ježíšův kříž! Neste ho do světa jako symbol lásky Ježíše Krista, který miluje celé lidstvo. Zvěstujte všem, že pouze v Kristu ukřižovaném a zmrtvýchvstalém je vykoupení a spása.'

Své putování kříž začal v roce 1984 v Mnichově, odkud byl také tajně převezen do Prahy ke kardinálu Tomáškovi.
Od roku 1985 doprovází všechny Světové dny mládeže. Vždy na Velikonoce, rok před světovým setkáním, je kříž předán do rukou mladých lidí té které země. Pak putuje po diecézích a farnostech. Jeho cesty doprovázejí chvíle modlitby a pokání jednotlivých účastníků.

Letos se kříž ze světového setkání v Torontu nevrací přímo do Říma, ale nejprve do České republiky. V pondělí 5.8. přiletí z Kanady a bude přímo na letišti slavnostně přivítán za přítomnosti pražského světícího biskupa Jaroslava Škarvady a přibližně 100 mladých lidí.

Sraz s novináři je v 9.00 hodin ráno před vstupem do letištní haly. Odtud se odchází na boční leteckou plošinu, kde bude kříž poprvé slavnostně vztyčen. Mladí lidé se pak s křížem vydají na pouť do nedalekého kostela v Liboci. Vše bude zakončeno krátkou modlitbou.

Poté bude kříž převezen do Žďáru nad Sázavou, kde proběhne 3. celostátní setkání mládeže ve dnech 13.-18.8. Kříž světových dnů mládeže se tak stane významným propojením letošního XVII. světového setkání mládeže v Torontu a 3. celostátního setkání mládeže ve Žďáru nad Sázavou.

Kontakt: tiskové centrum ve Žďáru n/Sáz., e-mail: tisk-zdar@seznam.cz nebo Lucie Koutová, mobil: 0602/64 30 98, e-mail: lucie.koutova@uhk.cz nebo Kateřina Kubíčková, mobil: 0605/83 20 91, e-mail: katerikub@yahoo.com.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou