Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Los Angeles má novou katedrálu

Datum publikace4. 9. 2002, 18.00
TiskTisk

V kalifornské metropoli Los Angeles byla 2.9.2002 vysvěcena nová katolická katedrála.

Los Angeles (USA)/KAP: Rozhodnutí postavit novou katedrálu padlo poté, když dosavadní hlavní katolický chrám Kalifornie utrpěl následkem mohutného zemětřesení v polovině 90. let těžké škody.
Na rozdíl od původního zasvěcení starokřesťanské římské mučednici sv. Bibiáně (+ 367), je nová katedrála zasvěcena Panně Marii - Královně andělů.

Losangeleský arcibiskup kardinál Roger Mahony při slavnostním otevírání nového svatostánku řekl, že tato slavnost je symbolem nového začátku v životě americké církve, která se v posledních měsících vyrovnávala s mnoha vážnými problémy kolem sexuálního zneužívání dětí a mladistvých duchovními.
Stavba katedrály přišla na zhruba 200 milionů dolarů. Slavnostního vysvěcení nového chrámu se zúčastnily tisíce věřících, stovky kněží a mnoho biskupů. Zúčastnilo se rovněž na 70 zástupců jiných duchovních tradic a náboženství. Zvláštní poselství zaslal k této příležitosti i papež Jan Pavel II. Vyzdvihl v něm mnohostrannost a různorodost kalifornské metropole, která se zračí i novostavbě katolického dómu.

Chrám je vystavěn v postmoderním stylu a jeho návrh pochází z dílny španělského architekta Jose Rafaela Monea. Ve výzdobě katedrály jsou použity i mnohé motivy jiných než křesťanských duchovních tradic. Podle kardinála Mahonyho má nová katolická katedrála sloužit také jako místo setkávání různých náboženských tradic. Součástí chrámovému komplexu jsou rovněž úřední prostory losangeleského arcibiskupství, konferenční centrum, rozsáhlé podzemní garáže, obchod s upomínkovými předměty a občerstvení. Celý komplex je obklopen rozměrným náměstím.
Katedrála se tak stává novým významným stavebním prvkem Los Angeles. Znalci turistického ruchu očekávají, že návštěvnost tohoto místa se bude pohybovat kolem šesti milionů lidí ročně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou