Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Krev sv. Januária opět zkapalněla

Datum publikace19. 9. 2002, 17.00
TiskTisk

Tisíce lidí očekávaly dnes ráno v Neapoli zkapalnění krve svatého biskupa a mučedníka Januária.

Neapol: Ke zkapalnění krve starověkého neapolského mučedníka sv. Januária došlo podle agenturních zpráv dnes ráno v neapolské katedrále, kde jsou ostatky světce uchovávány. V barokní kapli římskokatolického gotického dómu v Neapoli jsou uchovávány dvě baňky s krví mučedníka a Januáriova lebka.

Tyto relikvie patří k nejvýznamnějším poutním cílům Itálie. Známější než životopis světce je dodnes takzvaný 'zázrak s krví sv. Januária'. V den památky biskupa Januária (19.9.) se zkapalňuje jinak zaschlá Januáriova krev uchovávaná v zapečetěných baňkách. Písemné zprávy o tomto úkazu existují již z roku 1389. Kromě dnešního dne se úkaz vyskytuje rovněž 16.12. a o prvním květnovém víkendu. Dodnes není pro tento 'zázrak s krví' žádné přirozené vysvětlení.

Biskup Januárius podstoupil mučednickou smrt roku 305 v Pozzuoli u Neapole, v době Diokleciánova pronásledování křesťanů. Jeho ostatky byly v 5. století přeneseny do Neapole, kde je mučedník od té doby uctíván jako patron města.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou