Lupa
Obsah Obsah
Portál

Šance pro kulturní dědictví

Datum publikace17. 10. 2002, 17.00
TiskTisk

U příležitosti Roku Spojených národů pro kulturní dědictví připravil Karlovarský kraj společně s klášterem premonstrátů v Teplé na sobotu 19.10. zajímavý program, při kterém bude mj. představen projekt rekonstrukce tamního bývalého špýcharu.

Teplá: Koncert vážné hudby doplněný dalším programem se uskuteční v prostorách jedné z nejvýznamnějších a nejhodnotnějších kulturních a architektonických památek západních Čech. Karlovarský kraj připravil společně s klášterem premonstrátů na sobotu 19.10. v tepelském klášteře setkání široké veřejnosti, významných kulturních činitelů, politiků, odborníků na ochranu památek a kulturního dědictví a podnikatelů.

'Cílem akce je ukázat velký význam kulturního dědictví v západních Čechách, k jehož podpoře, uchování a rozvíjení se Karlovarský kraj hlásí,' uvedla Mgr. Jaroslava Pokludová z Odboru kultury a památkové péče, lázeňství a cestovního ruchu Krajského úřadu Karlovarského kraje.

V klášterním kostele zahájí program houslista Jaroslav Svěcený a varhaník Josef Popelka. Koncert začíná ve 14.00 hodin a je volně přístupný.
Na hudební představení naváže výstava pro odbornou veřejnost v objektu bývalého špýcharu, kde budou k vidění ukázky movitého kulturního dědictví, k nimž patří např. plastiky a obrazy. V prvním patře této bývalé hospodářské stavby pak vedoucí stavebního oddělení Biskupství plzeňského, Ing. Václav Maršík, představí projekt, kterým je vznik kvalitního depozitáře se zázemím v konzervačních a restaurátorských dílnách spolu s výstavním prostorem v objektu tohoto špýcharu. 'Bylo by to místo, kde by se památky dočkaly ochrany před stářím a chátráním i před zloději. Zároveň by se ve výstavních prostorách mohly představovat široké veřejnosti,' vysvětlil Václav Maršík.

Podle slov Jaroslavy Pokludové se nejedná jen o prezentaci a snahu o ochranu církevního majetku: 'Projekt je namířen k záchraně všech těchto památek v celém kraji, a to bez ohledu na jejich vlastníka.' Ochrana tohoto dědictví je podle jejích slov věcí všech lidí, kteří zde žijí a jsou si vědomi významu památek, který překračuje hranice kraje i České republiky. 'Situace v oblasti ochrany a péče o movité památky je opravdu nedobrá. Společně se proto snažíme nalézt co nejširší podporu a spolupracovníky,' dodal Václav Maršík.

Řádění zlodějů, kteří zcizují a prodávají kulturní dědictví, především sochy, a obrazy, dokumentuje výstava 'Ukradené památky.' Při této příležitosti ji organizátoři převezli z plzeňského Diecézního muzea, kde byla k vidění během letošní sezóny.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou